Politika

Spajić: U Vladu treba da uđu svi iz parlamentarne većine

Foto: Borba

Premijer Milojko Spajić u susret 100 dana rada Vlade, u intervjuu za Televiziju Crne Gore, govori o postignutim rezultatima Vlade u prethodna tri mjeseca, rekonstrukciji Vlade, kao i šta će biti s programom Evropa sad 2.

Zbog čega smo čekali tri mjeseca televizijsko gostovanje?

Mislim da smo se svi umorili od političara i samopromocije i narcisoidnog načina liderstva, mislim da je bitno da lideri u Crnoj Gori izađu onda kada imaju neke rezultate prikažu, da obavijeste javnost o svim aktivnostima a ne da to koriste za samopromociju. Mislimo da je to neka nova kultura u Crnoj Gori.

U svijetu su na naslovnim strana obično ljudi iz kulture, sporta, zabave, kod nas su političari. Mislim da je to bespotrebno i da treba raditi na tome, da se naši političari bave rezultatima, da budu manje samopromoteri.

Kakvi su planovi za Pariz?

Planovi su vrlo ambiciozni. Planiramo inicijaciju strateškog partnerstva sa Francuskom. Bićemo primljeni na najvišem noviou sa predsjednikom Francuske Emanuelom Makronom i nizom drugih zvaničnika iz parlamenta Republike Francuske. Očekujemo vrlo intezivne rasporede i razgovore.

Spajić je naglasio je da vidi mnoge rezultate 44. Vlade Crne Gore i da je najbitnije da su profunkcionisale institucije.

„Vidimo mnoge rezultate, bitno je da je Evropa sad 2 počela i da se stiču uslovi za primjenu ne samo za penzionere koji će osjetiti od 13. februara povećanje penzija, nego pripremamo i drugi dio Evrope sad 2. Mislim da su se određeni uslovi stekli“, kazao je Spajić.

Istakao je značaj uspješno sprovedenog popisa u Crnoj Gori.

„Počeo bih od popisa koji je bio vrući krompir koji nam je dat, smatram da smo ga jako dobro ishendlovali“, kazao je on.

Kazao je da su dobili jednu koheziju koja nije postojala 20 godina u ovoj državi.

„Smirili smo tenzije, umanjili polarizaciju. Hoće li biti polarizacije u budućnosti? Sigurno hoće ali ne na onom novou koji je bio do decembra 2023. godine. Siva lista manivala je izbjegnuta, to je jako bitna stvar. Ona je preduslov za bilo kakvo ekonomsko napredovanje, za naš evropski put, za vladavinu prava, sprečavanje pranja novca, finansiranja terorizma, mafije…“, istakao je Spajić.

Naglasio je da su usvojili fiskalan odgovoran budžet koji ima deficit oko 3 odsto, te da su usvojene jako važne nominacije u pravosuđu.

„Imamo suficit ili imaćemo izabalansiran tekući budžet, odnosno svi prihodi minus tekući rashodi biće u suficitu. Što se tiče parlamenta, usvojili smo jako bitne nominacije u pravosuđu, u Ustavnom sudu pa Sudski savjet, sad i izbor VDT-a. To su stvari koje su polako otvarale put Crnoj Gori ka naprijed“, kazao je Spajić.

Na pitanje koliko je realno da se do kraja godine zatvore određena poglavlja i da postanemo 28 članica Evropske unije 2028. godine, Spajić je naglasio da je kazao da je sada najbitnije da se radi na tome da Crna Gora bude stvarno kredibilan partner Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji i svim državama članicama.

„Da biste postali 28 članica nije potrebno da se promijene bilo kakvi ugovori Evropske unije, upravo jer je Velika Britanija napustila EU, postoji uslovno rečeno jedna prazna stolica, ta stolica treba da čeka Crnu Goru. Treba da se nametnemo prirodna nova članica Evropske unije. To ćemo uraditi zalaganjem, radom, ozbiljnošću, državničkim ponašanje, to je nešto što Evropska unija traži od nas“, naglasio je Spajić.

Upitan da li očekuje reforme u pravosuđu, Spajić je kazao da očekuje suštinske promjene i da će uvesti red u svim sektorima, te da će raditi na reformisanju mnogih institucija, među kojima je i policija.

„Mi i za IBAR imamo nekih 7,8 zakonskih rješenja koje ćemo morati da promijenimo, koji se odnose na tužilaštvo, pravosuđe, sudstvo… moramo da reformišemo i policiju i mnoge druge institucije u Crnoj Gori. Moramo da radimo i na poreskoj upravi, ona je kičma države, mislim da se puno zanemaruje, zatim finansijska policija je takođe jako bitna, nju ćemo da formiramo vrlo brzo. Mislim da je to jako bitna reforma koja će pokrenuti mnoge druge procese, jer ona najbolje otkrije finansijske prevAre, utaje poreza, stvari koje se ne vide od strane obične policije i tako će početi mnoge procese koje javnost očekuje. Bitno je da se registar kompanija da se apdejtuje svake godine, da se zna stvarni vlasnik svake kompanije u Crnoj Gori, to je nešto što je EU tražila od nas, važan je registar NVO koji nije bio sređen svih ovih godina. Mi ćemo uvesti red u svim ovim sektoruima, bitno je da građani razumiju da će se desiti suštinske promjene a ne samo promjene na papiru“, poručio je Spajić.

Na pitanje kako je zadovoljan funkcionisanjem parlamentarne većine Spajić naglašava da parlamentarna većina radi one stvari koje su u interesu građana Crne Gore.

„To je upravo definisano Sporazumom koji je potpisan prije formiranja parlamentarne većine. Sporazum je po meni jako kvalitetan jer do detalja definiše unutar parlamentarne većine. To je i razlog zašto su stvari predvidive i zašto dobro I jednostavno funkcionišu. Dok god se pridržavamo tog Sporazuma mislim da neće biti problema“, kazao je Spajić.

Spajić je istakao da on smatra da je lično u odličnim odnosima sa svim političarima u Crnoj Gori za dobrobit Crne Gore.

„Nismo tu da se družimo da budemo partneri za čitav život, već da bi dali rezultate našoj državi. Pružili smo ruku svim političarima u Crnoj Gori, imam dobar odnos sa svima i radujem se budućem zajedničkom djelovanju“, naglasio je Spajić.

Pominjali ste Sporazum koji ste potpisali prije formiranja Vlade koji između ostalog podrazumijeva i rekonstrukciju. O njoj se sve češće priča, iako u Sporazumu stoji da će biti nakon godinu, priča se da će biti čak u aprilu. Je li moguće da do toga dođe u aprilu i šta bi ona podrzumijevala?

„Mislim da su to ti narativi koji ne vode računa o interesima građana Crne Gore. Kada već govorimo o rekonstrukcijama, onda treba više računa da se povede oko rekonstrukcija aerodroma, puteva, infrastrukture itd.. Rekonstrukcija Vlade je jedna politička stvar koja će se definitivno desiti i mi smo sve to definisali Sporazumom. Ne razumijem zašto svakih deset dana moramo da raspravljamo o tome, ali u redu, ja sam se izjasnio da želim sve konstituente parlamentarne većine u izvršnoj vlasti upravo radi preuzimanja odgovornosti, prevazilaženje tog mentaliteta opozicije i ulazak u neku vrstu odgovornog odnosa prema državi i građanima, mislim da smo na dobrom putu da se to desi“, odgovorio je Spajić.

Kazali ste da želite da sve partije koje čine parlamentarnu većinu uđu u Vladu i preuzmu odgovornost. Da li je moguće da rekonstrukcijom i neke partije koje nijesu potpisnice Sporazuma postanu dio izvršne vlasti?

„Ja sam pobornik toga, treba nam što širi krug partija, lidera, da se priključe ovom pokretu, koji je evropski pokret, u nekom ideološkom smislu. Jer mi imamo misiju da uvedemo Crnu Goru u Evropsku uniju što prije. Mislim da treba da zajednički pokušamo da dovedemo red u ovoj državi i da podignemo standard građana na jedan od sada neviđen nivo i uspostavimo vladavinu prava na onom nivou na kojem je trebala da bude“, istakao je Spajić.

Upitan za slučaj sa direktorom Uprave policije Zoranom Brđaninom i da li će ostati na toj poziciji, te da li postoji mogućnost da se dogovara da se on povuče sa te pozicije, Spajić je kazao da su sudovi iznad svih i da smatra da se odluke suda prvo moraju poštovati.

„Vladavina prava je nešto što Evropska unija traži u primjeni a ne samo u zakonima i na riječi. Ako želite da primijenite vladavinu prava vi morate i da poštujete odluke sudova. Imamo odluku suda koja je izričita i koja se ponavljala više puta do toga da nam sud nije ostavio mogućnost da mi kao Vlada i izvršna vlast uopšte razmatramo tu opciju nego nam je nametnula rješenje da se Brđanin vrati na mjesto direktora policije“, naglašava Spajić.

Istakao je da poštuje sudove u Crnoj Gori, sve institucije, šta god mislio o nekim odlukama.

„Dobili smo signale od suda da ukoliko bi se išlo prema takvoj vrsti razrješenja, upravo zbog rokova koje je parlament imao kao i zakona koji je srećno ili nesrećno napisan, ne ulazim u to, da bi imali sličnu situaciju koja je zatekla dva puta 43. Vladu. Došlo bi to toga da ponovo postajemo neozbiljna država koja ide protiv sudske vlasti. Mi želimo da se odgovorno ponašamo, gospodin Brđanin se izjasnio da je on za dogovor i da u jednom civilizovanom razgovoru možemo da dođemo do rješenja. Sudovi su iznad svih nas i smatram da se odluke suda prvo moraju poštovati. Mi kao izvršna vlast smo toga stava. Mislim da ćemo sve probleme rješavati dogovorom“, izričit je Spajić.

Aktuelna tema je i pozicija šefa Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) na kojoj je trenutno Predrag Šuković. Ministar pravde Andrej Milović koji dolazi iz Vaše partije kazao je da neće ostati na toj poziciji ukoliko Šuković ostane na svojoj, da ima čvrste dokaze protiv njega. Da li Vi dijelite stav Milovića, da li je to stav PES-a ili je to njegov lični stav?

„Mislim da je negdje moj stav donekle i relevantan, mislim da je najbitniji stav glavnog specijalnog tužioca Vladimira Novovića kojem želimo da obezbijedimo tim koji će dati rezultate. Svima je u interesu da SDT profunkcioniše na najboljem nivou i u dogovoru sa njim mi ćemo sva kadrovska rješenja raditi.

Spajić naglašava da ne ulazi u personalna rješenja, kao i da ga ne interesuju priče.

„Kada se neki dokazi prikažu vidjećemo svi, čitava javnost, direktor policje i vjerovatno Novović kada budu upoznati sa tim navodimo možemo da razmotramo te opcije. U ovom trenutku zadovoljan sam sa radom Novovića, ima podršku od čitave Vlade, to je nezavisna institucija koja je postavljena i prije dolaska 44. Vlade. Radićemo na tome da se u biti u Crnoj Gori sprovede vladavina prava“, istakao je Spajić.

Upitan da li je upoznat sa informacijama koje ministar pravde Andrej Milović ima, kazao je da nije upoznat sa njima i da personalna rješenja nijesu njegov fokus.

„Nijesam upoznat sa tim informacija, a nemam vremena da se bavim tim stvarima. Personalna rješenja nijesu moj fokus, moj fokus su neke teme koje su dalekosežne, koje strateški određuju pravac ove države“, odgovorio je Spajić.

Naglašava da je 44. Vladi fokus ulazak Crne Gore u Evropsku uniju, zatim ekonomske teme poput podizanje standarda svakog građanina, i vladavina prava, odnosno fer odnos države prema svima.

„Dok god se državni službenici budu držali ova tri principa oni su saveznici na tom putu. Lične razmirice me ne interesuju, ovdje nismo radi ličnih interesa čitave nacije i države“, poručuje Spajić.

Jedna od prvih vaših odluka, odnosno 44. Vlade bila je smjena generalnog inspektora ANB-a Kurtija. Od tada nije se u javnosti toliko pričalo ko će preuzeti agenciju i da li će se mijenjati rukovodstvo ANB-a. Bivši premijer Dritan Abazović pomenuo je poziciju ANB-a, čak je poručio da Vaš ujak Sreten Kankaraš slovi za budućeg direktora ANB-a, kao i da u međuvremenu kadrira i u Vladi.

„Kada smo imali neupitne dokaze za zloupotrebu institucija pojedinaca oni su automatski odstranjeni. Što se tiče navoda dotičnog gospodina iz opozicije to je kontinuitet neozbiljnih navoda koji nas pomalo zasmijavaju ali jednostavno nemam nikakav komentar. To su apsolutne neistine. Kada god ova Vlada napravi rezultate pominje se moja porodica, prije se pominjalo moje maloljetno dijete, bivši partneri, sada se pominju moji rođaci. Ne znam zašto je to cilj, ta neka prljavština koja je bila u crnogorskoj politici vrlo je zastupljena, ali ja ne želim da budem dio toga. Želim da napravimo rezultat u ovoj državi“, odgovorio je Spajić.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad