Politika

Spajić sa Varheljijem: Sastanak zbog potencijalnog stavljanja Crne Gore na sivu listu

Foto: Borba

Premijer Crne Gore Milojko Spajić i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji razgovaraće danas zbog potencijalnog stavljanja Crne Gore na sivu listu Radne grupa za finansijsku akciju (FATF) i MONEYVALA-a. To je potvrdio Spajić, ističući da ima važan sastanak sa evropskim komesarom.

Spajić je ove informacije saopštio na Nacionalnoj antikorupcijskoj konferenciji koju organizuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS).

“Imamo poziv od Varheljija, zbog nerada u prošlosti, imamo jako tešku situaciju, jer je Crna Gora pred uključenje na sivu listu Radne grupe za finansijsku akciju (FATF), zbog čega moram napustiti konferenciju”, kazao je Spajić, prenosi Portal RTCG.

On je prethodno rekao da aktuelna Vlada radi na suzbijanju korupcije te da su donijeli predlog Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma.

“Donošenje ovog Zakona, koji će, nadam se biti usvojen 11. decembra, i dopuna Krivičnog zakonika dvije su mjere koje su decenijama čekale da se sprovedu a to je ova Vlada uradila za dva mjeseca”, saopštio je Spajić.

Kako je naveo, zalagaće se da nezavisni organi preuzimaju zasluge za svoj posao.

“Konačno se prelazi sa riječi na djela, Specijalno državno tužilaštvo će imati stvarnu i suštinsku podršku, a ne deklarativnukao do sad. Borbu protiv korupcije osjećamo kao pravnu nužnost i instrument privrednog rasta. Vizija ove Vlade je ostvarenje modernog društva”, istakao je Spajić.

Vlada je prošle sedmice usvojila Informaciju u oblasti sprječavanja pranja novca i finansiranja terorizma. U Informaciji se navodi da je ove godine sproveden peti krug evaluacije od Komiteta eksperata Savjeta Evrope za procjenu sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma (Manival).

To tijelo Savjeta Evrope, kako je saopšteno, polovinom decembra ove godine bi trebalo da usvoji izvještaj, koji bi, u slučaju da ocjene budu loše, Crnu Goru mogao staviti na sivu listu Radne grupa za finansijsku akciju (FATF).

Pojašnjeno je da je to lista država koje ne primjenjuju ili malo primjenjuju mjere za sprječavanje pranja novca i finansiranja terorizma.

“Evaluacija je rađena prije mandata ove Vlade, pa, imajući u vidu da je u pitanju zatečeno stanje, konstatovano je da eventualno stavljanje Crne Gore na sivu listu, ne može biti rezultat ove Vlade”, navodi se u saopštenju Vlade nakon sjednice prošle sedmice.

Kako se upozorava, stavljanjem države na sivu listu moglo bi doći do opadanja njenog kreditnog rejtinga, kao usporavanja u realizaciji inostranih investicija koje dolaze sa prostora država koje u potpunosti poštuju pravila u oblasti sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma.

Istakli su da Vlada prepoznaje značaj tog pitanja i da će težiti da se oblast pranja novca i finansiranja terorizma što prije uredi u skladu sa zahtjevima Savjeta Evrope i EU.

Na sivoj listi, nalaze se države koje su pod pojačanim nadzorom i koje aktivno rade sa FATF-om na uklanjanju strateških nedostataka u svojim sistemima za borbu protiv pranja novca, finansiranja terorizma i finansiranja proliferacije.

Ukoliko FATF stavi državu pod pojačani nadzor, odnosno na sivu listu, znači da se ta država obavezala da će brzo da ukloni utvrđene strateške nedostatke u okviru dogovorenog vremenskog perioda i da ona podliježe pojačanom nadzoru.

Naredna plenarna sjednica MONEYVAL-a biće održana od 11. od 15. decembra u Strazburu i tada će se odlučiti o statusu Crne Gore.

Rajnke: SDT je šampion borbe protiv korupcije

Konferenciji prisustvuje ambasadorka SAD Džudi Rajzing Rajnke koja smatra da svaki građanin treba da bude svjestan da se korpucija ne može tolerisati, te da bi to trebao biti prvi korak u prekidanju ciklusa korupcije.

“Za to je potrebna hrabrost i upornost, kao građani trrba da zastupamo promjene. Kroz zajednički rad ćemo prekinuti lanac korupcije”, navodi ona.

Specijalni državni tužilac je, prema njenim riječima, šampion borbe protiv korupcije, i da Crnoj Gori treba više takvih heroja.

“Pozivam na akciju i podstičem ne samo MANS nego sve članove društva a posebno vladu, da prestane da pričaju i počnu da rade nešto vezano za korupciju u Crnoj Gori”, navodi Rajnke.

Prema riječima ambasadorke Velike Britanije u Crnoj Gori Don Meken, “svaka vlast kvari, ali potpuna vlast predstavlja potpunu korupciju”.

“Nijedna država nije lišena korupcije to je sastavni dio života, postoji svuda i zato se moramo boriti na svim nivoima”, zaključuje ona.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad