Crna Gora

Spajić odbio da formira Vladu u koju bi ušli svi osim partija sa liste DPS?

FOTO: R.R. / ATAImages

Crnogorskom mandataru je nuđeno da formira široku vladu u koju bi ušli svi politički akteri koji nisu bili na listi DPS-a, što je on odbio tvrdeći da želi većinu od 41 do 44 poslanika.

Mandataru i predsedniku Pokreta Evropa sad (PES) Milojku Spajiću sa više adresa je savetovano da formira vladu kojoj bi podršku dale sve parlamentarne stranke, osim onih koje su bile na listi koju je predvodila Demokratska partija socijalista (DPS), ali je on to ignorisao insistirajući na tome da želi da dobije podršku od 41 do 44 poslanika, saznaje podgorički “Dan”.

Pozivajući se na dobro obaveštene izvore, portal piše da je Spajiću predlagano da u vladu uđe i koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG), koja bi dobila ministarstva koja ne bi uticala na spoljnopolitički kurs Crne Gore i koja ne bi bila pod stalnim monitoringom strateških partnera Crne Gore i NATO-a.

Ideja je bila i da odabere kadrove iz ove koalicije, a pominjana je Jelena Borovinić Bojović, koji sa sobom ne vuku bilo kakve negativne konotacije.

“U ZBCG ima još takvih kadrova i sigurno to ne bi bio problem ni za zapadne partnere Crne Gore, a bila je prilika da i ova koalicija pokaže da nema ništa protv integracija Crne Gore i zapadne orijentacije”, kaže izvor portala, iz diplomatskih krugova, koji je želio da ostane anoniman.

Slična situacija bi bila i sa Građanskim pokretom URA. Predlagano je da, zbog ličnih odnosa Spajića i Dritana Abazovića, sadašnji premijer ne bude deo vlade, ali da URA dobije svoje mesto. Abazović je, u toj situaciji, predlagan za predsednika parlamenta.

Pošto je mesto prvog čoveka skupštine već namenjeno lideru Demokrata Aleksi Bečiću, Spajiću je predlagano da Bečić dobije, uz sve što je dosada dogovoreno u vladi, funkciju koje do sada nije bilo – prvog potpredsednika vlade, a da Demokrate dobiju još jedno ministarstvo i to iz kvote Pokreta Evropa sad.

Sagovornik portala “Dan” smatra da je do bila dobitna kombinacija, koja bi zadovoljila sva demokratska merila, od volje birača u Crnoj Gori, preko zadovoljenja strateških partnera, do inkluzivne vlade.

“Takva vlada bi imala podršku 60 poslanika u Skupštini Crne Gore, trajala bi pun mandat i omogućila bi deblokiranje svih institucija i evropskog puta Crne Gore. Stiče se utisak da je to Spajić odbio zbog ličnih odnosa prema nekim političarima, pre svega u GP URA, konkretno Abazovićem, ali i u koaliciji Zajedno za budućnost Crne Gore”, kaže sagovornik portala.

Izvor: DAN / RT Balkan

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad