Politika

Spajić čestitao Njegošev dan: Ličnost Rada Tomova ostaje najviša tajna ali i najoštroumniji glas

Foto: Borba

Čini mi izuzetnu čast što baš ove godine, na veliki jubilej, dvjesta deset godina od rođenja vladike Petra Drugog Petrovića Njegoša, svim građankama i građanima Crne Gore, imam priliku da čestitam nastupajući Njegošev dan, kazao je premijer Milojko Spajić.

“Ličnost Rada Tomova Petrovića Njegoša, vladike, vladara, pjesnika i mudraca i njegovo vječno aktuelno djelo koje ostaje da svijetli svim budućim generacijama, emitujući poruke koje nadahnjuju uzvišenu čovjekovu potrebu da se izbori za slobodu i pronađe najdublji smisao i cilj svog postojanja – najznačajniji su simboli Crne Gore”, naveo je Spajić na Tviteru.

Kako je dodao, Njegoševa poetska kosmogonija iznad je dnevnih i lokalnih zađevica i po prirodi je poziv da se i mi izdignemo iznad ličnih ponora i sujeta.

“Stoga, ovu svečanu priliku koristim da nas sve podsjetim na jednu od poruka koje svijetle u pregršti Njegoševe Luče i koja nam može i kao pojedincima i društvu u cjelini biti putokaz i algoritam u rješavanju mnogih izazova u okviru najšire zajednice i u našim ličnim sudbinama. „S točke svake pogledaj čovjeka Kako hoćeš sudi o čovjeku – Tajna čojku čovjek je najviša“. Njegoš ostaje naša „najviša tajna“, ali i najoštroumniji glas koji nas u svim vremenima svojim polifonijskim djelom poziva da se borimo za društvo slobodnih pojedinaca, koji baštine najviše etičke i moralne osobine”, poručio je Spajić.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad