Svijet

Šolc u Kijevu: Nema razumnih razloga za nagomilavanje ruske vojske blizu Ukrajine

Njemački kancelar je ukazao da je “nešto što apsolutno ne dolazi u obzir postalo problem”, navodeći da sloboda zemalja da se pridruže vojnim savezima, kao jedan od temeljnih helsinških principa, ne može biti predmet razgovora.

Šolc
Foto: Vijesti

Njemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas u Kijevu da nema razumnih razloga za nagomilavanje više od 130.000 ruskih vojnika blizu granica Ukrajine i pozvao Moskvu da pokaže da je spremna na deeskalaciju situacije.

Poslije sastanka sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Šolc je rekao da “niko ne treba da sumnja u odlučnost i spremnost EU, NATO-a, Njemačke i SAD” u slučaju invazije Rusije na Ukrajinu, prenijela je američka agencija Asošiejted pres.

Šolc je kazao i da pitanje članstva Ukrajine u vojnim savezima nije na dnevnom redu i dodao da je čudno što Moskva to pitanje predstavlja kao “ozbiljan spoljnopolitički problem”, prenijela je ruska agencija TASS.

Njemački kancelar je ukazao da je “nešto što apsolutno ne dolazi u obzir postalo problem”, navodeći da sloboda zemalja da se pridruže vojnim savezima, kao jedan od temeljnih helsinških principa, ne može biti predmet razgovora.

On je izbjegao pitanje o mogućim isporukama oružja iz Njemačke u Ukrajinu, rekavši jedino da vlada u Berlinu svaki takav zahtjev razmatra pojedinačno.

“Želio bih još jednom da ponovim da Njemačka pruža najveću finansijsku podršku Ukrajini i to će biti nastavljeno sa naše strane”, naveo je Šolc.

Šolc
Šolcfoto: Reuters

Zelenski je poslije sastanka sa Šolcom rekao da se u Ukrajini “danas odlučuje o budućnosti evropske bezbjednosne arhitekture”.

Stanovnici Kijeva su dobili pisma od gradonačelnika u kojima ih poziva “da brane svoj grad”, a u stambenim zgradama su postavljene smjernice ka najbližem skloništu.

Šolc će sjutra iz Kijeva otputovati u Moskvu, u pokušaju da doprinese smanjenju tenzija i da spriječi invaziju Rusije na Ukrajinu.

Moskva negira da planira invaziju, ali je nagomilala više od 130.000 vojnika u blizini Ukrajine, i prema tvrdnjama SAD, razmjestila dovoljno oružja da odmah započne napad.

Kremlj je danas nagovijestio da je spreman da nastavi pregovore sa Zapadom o bezbjednosnim pitanjima koja su dovela do ukrajinske krize, čime je povećao nadu da možda neće da izvede invaziju na Ukrajinu narednih dana, od čega Zapad sve više strahuje.

Ostaju, međutim, otvorena pitanja o namjerama ruskog predsjednika Vladimira Putina, dok zemlje širom Evrope evakuišu diplomate iz Ukrajine.

Putin se danas sastao sa ministrom spoljnih poslova Sergejom Lavrovom koji mu je predložio da nastavi pregovore sa Zapadom o ruskim bezbjednosnim zahtjevima.

Na Putinovo pitanje da li ima smisla nastaviti diplomatske napore, jer bi Zapad mogao da pokuša da uvuče Rusiju u “beskrajne pregovore” bez rezultata, Lavrov je odgovorio da su mogućnosti za razgovore “daleko od iscrpljenih” i predložio nastavak pregovora, prenio je AP.

“Pregovori ne mogu da traju beskonačno, ali ja predlažem njihov nastavak i proširenje u ovoj fazi”, rekao je Lavrov.

Moskva je tražila garancije od Zapada da NATO neće primiti u članstvo Ukrajinu i druge bivše sovjetske republike, da će alijansa obustaviti razmještanje oružja u Ukrajini i da će povući snage iz Istočne Evrope.

Iako su SAD i njihovi saveznici glatko odbili te zahtjeve Moskve, Vašington je ponudio dijalog o ograničenjima za raspoređivanje raketa u Evropi, ograničenjima vojnih vježbi i drugim mjerama za izgradnju povjerenja, naveo je Lavrov danas.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad