Svijet

Šolc i Makron bi da razgovaraju sa Putinom: Čekamo “pravi trenutak”

Foto: Reuters


Kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je danas da i on i predsednik Francuske Emanuel Makron čekaju “pravi trenutak” da porazgovaraju sa ruskim liderom Vladimirom Putinom, prenose “RIA Novosti”.

“Direktni pregovori (sa Putinom) bili su pre više od godinu dana. Isto važi i za druge koji su aktivno razgovarali sa njim: posebno za Emanuela Makrona. Obojica smo rekli da ćemo to ponoviti, ali za to je potreban pravi trenutak”, rekao je Šolc na konferenciji Evropa 2024 u Berlinu.

Prema njegovim rečima, Zapad mora da pošalje jasan signal Rusiji da je spreman da podržava Kijev dokle god bude potrebno. Samo u tom slučaju, dodao je kancelar, biće moguće postići pravedan mir, koji Rusija neće nametnuti Ukrajini. 

Ipak, podsetimo, ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski zabranio je bilo kakve pregovore sa Moskvom sve dok je na vlasti trenutni ruski predsednik, kojeg, kako su to pokazali i rezultati poslednjih izbora, podržava velika većina ruskog društva.

Moskva je više puta ponovila da je otvorena za sve pregovore, ali samo one koji zaista mogu biti konstruktivni, i koji budu uzimali u obzir stav Rusije.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad