Vijesti

Šojgu uspio da „smiri strasti“: Baku i Jerevan obustavili borbe nakon pregovora sa ruskim ministrom

Jermenija i Azerbejdžan su uz posredstvo Rusije postigle dogovor o prekidu vatre na granici, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane.

Foto: Kurir

Nakon pregovora sa ruskim ministrom odbrane Sergejem Šojguom, prekinuti su sukobi u oblasti planine Kilisali na granici dveju zemalja.

Ministarstvo navodi da su nakon razgovora dve strane preduzele mere za stabilizaciju situacije.

„Sukobi u području planine Kilisali su sada prekinuti, situacija se normalizovala i nalazi se pod kontrolom“, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Ranije je Šojgu u telefonskom razgovoru pozvao svoje kolege iz Jermenije i Azerbejdžana, Stepana Papikjana i Zakira Hasanova, da obustave aktivnosti koje izazivaju zaoštravanje na granici.

Jermensko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da su azerbejdžanske oružane snage pokrenule napad u istočnom pravcu jermenske granice i izvršile invaziju na zemlju, što je dovelo do ljudskih žrtava. Prema podacima Ministarstva odbrane Jermenije, zarobljeno je 12 jermenskih vojnika, uništeno je ili onesposobljeno oko deset oklopnih vozila Oružanih snaga Azerbejdžana. Sa jermenske strane ima poginulih i ranjenih, o čemu se preciziraju podaci. Takođe je poznato da je jermenska strana izgubila dva borbena položaja.

Sa svoje strane, Ministarstvo odbrane Azerbejdžana saopštilo je u utorak da je situacija na granici sa Jermenijom i dalje napeta i da se vojne operacije nastavljaju. Kako je saopšteno u Bakuu, kao odgovor na dejstva jermenske strane uništeno je protivtenkovsko oružje i minobacači Oružanih snaga Jermenije.

(Sputnjik)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad