Društvo

Socijalni savjet predlaže: U penziju sa 65 godina i muškarci i žene

Foto: Borba

Predložili su da pravo na starosnu penziju imaju i svi oni sa 40 godina radnog staža, bez obzira na starosne godine

Socijalni savjet predložiće Vladi da usvoji izmjene Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, koje podrazumijevaju da starosna granica za odlazak u penziju bude 65 godina i za muškarce i žene, sa najmanje 15 godina radnog staža.

To tripartitno tijelo, koje okuplja predstavnike Vlade, sindikata i poslodavaca, na današnjoj sjednici je još dalo predlog da pravo na starosnu penziju imaju i svi građani sa 40 godina radnog staža, bez obzira na godine starosti. Predlog je na sjednici Socijalnog savjeta usvojen jednoglasno.

Podsjetimo, Ustavni sud je, postupajući po inicijativama nekadašnjih sudija i Sudskog savjeta, ukinuo odredbu člana 17, stav 1 Zakona o PIO, po kojem su muškarci sticali pravo na starosnu penziju sa 66 godina, a žene sa 64. Većina sudija cijenila je da je ta odredba diskriminatorska prema ženama.

Vladi u ponedjeljak ističe rok za predlaganje izmjena i dopuna Zakona o PIO, shodno odluci Ustavnog suda. Tom odlukom je izvršnoj vlasti ostavljen jednomjesečni rok da po Ustavu i u skladu sa pravnim stavom većine sudija Ustavnog suda uredi pitanje starosnih penzija i podnese Skupštini predlog Zakona o PIO.

Odluka Ustavnog suda stupila je na snagu 3. novembra, kada je objavljena u Službenom listu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad