Politika

SMS afera: Australijski premijer objavio poruke koje mu je slao Makron, Pariz bijesan

Francuski političari bijesni su zbog odluke australijskog predsjednika vlade Skota Morisona da objavi privatne SMS-ove koje je razmjenjivao s francuskim predsjednikom Emanuelom Makronom što je produbilo diplomatske tenzije između dvije zemlje.

Foto: Kurir

„Poverenje je u potpunosti narušeno. Objavljivanje poruka koje razmenjuju šefovi država gruba je i vrlo nekonvencionalna taktika“, rekao je francuskim medijima neimenovani savetnik blizak predsedniku Makronu. Dodao je da francuskom predsedniku „tako nešto nikad ne bi palo na pamet“, prenosi Gardijan.

„To nije potez koji će pomoći u poboljšanju odnosa Francuske i Australije“, rekao je.

Šta piše u SMS-ovima

Dva dana pre najave osnivanja vojno-bezbednosnog pakta AUKUS i otkazivanja ugovora o isporuci francuskih podmornica Australiji, Makron je u tim porukama Morisona pitao da li može očekivati dobre ili loše vesti o podmornicama.

Objavljivanje poruka usledilo je pošto je Makron izjavio kako je znao da ga Morison laže o planovima da će nabaviti nuklearne podmornice od SAD i Velike Britanije.

Francuski mediji opisali su curenje SMS-ova kao „spektakularan i ekstremno redak događaj“ koji ukazuje kako je Makron bio informisan da ugovor o podmornicama neće biti ispunjen, čak i pre nego što je on razvrgnut.

Zvaničnici Jelisejske palate, međutim, insistiraju da to zapravo pokazuje kako Makron nije znao u kom stadijumu su pregovori Australije, SAD i Britanije ni dva dana pre nego što je Australija odustala od ugovora sa Francuskom teškog više od 57 milijardi evra za isporuku 12 konvencionalnih podmornica.

Drugi izvor iz francuske vlasti rekao je AFP-u da su „znali da Australijanci imaju neke probleme, ali su smatrali da se radi o tehničkim aspektima i rasporedu, kao što je i slučaj sa svakim velikim ugovorom, te da bi Makron reagovao na vreme da je bio upoznat sa namerama Australije. On navodi da se Makronova poruka odnosila na te probleme, pošto je sledećeg dana bio zakazan sastanak sa predstavnicima Naval grupe, koja je trebalo da isporuči podmornice.

Zvali kad je Makron zauzet

Pariz je takođe demantovao navode Kanbere kako nisu odgovarali na njihove pozive. Izvori iz francuske vlasti navode kako je u Jelisejsku palatu stigao samo jedan poziv, i to u sredu pre podne dok je Makron bio na redovnom nedeljnom sastanku kabineta.

„Teško je verovati kako australijski premijer nije znao za tu činjenicu. Morao je znati da je predsednik u to vreme nedostupan“, kazao je neimenovani funkcioner francuske vlasti.

Kasnije istog dana Pariz je saznao da je ugovor poništen te da će uskoro biti održana konferencija za štampu o tome.

„Zanimljiv način na koji se vode stvari. Francuska je ostavljena bez mogućnosti da odgovori ili da izmeni uslove konkursa. Mi nemamo ništa protiv toga da neka vlada sama odlučuje, to je njihovo pravo, ali simptomatično je na koji način nešto rade“, kazao je izvor.

Iz Jelisejske palate takođe navode kako je Morison mogao da zatraži sastanak sa Makronom, na primer na sastanku G20 u Rimu ili na klimatskom samitu u Glazgovu COP26.

„Predsednik je bio spreman za premijerov predlog, ali on nije stigao“, kazao je izvor.

Morison i Makron razgovarali su telefonom prošle nedelje, što je francuski predsednik iskoristio da ukaže na važnost normalizacije odnosa, navodi Gardijan.

Morison, međutim, insistira da je sredinom juna na večeri u Parizu rekao Makronu da konvencionalne dizel podmornice neće zadovoljiti australijske strateške potrebe.
Međutim, australijski premijer je ujedno kazao kako u tom trenutku ne može sa sigurnošću reći da će kupiti američke ili britanske nuklearne podmornice jer ti planovi „još nisu gotovi“, te se drže u tajnosti.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad