Vijesti

Službenici policije učestvovali u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima

Službenici Uprave policije su u periodu od 8. do 12. novembra učestvovali u međunarodnoj akciji protiv trgovine ljudima u cilju seksualne eksploatacije, prinudnog prosjačenja i prinudnog bavljenja kriminalom, a koju je podržao EUROPOL.

Foto: CdM

U izvođenju ove akcije učestvovalo je preko 14.000 službenika organa za sprovođenje zakona iz 29 zemalja, predvođene Austrijom i Rumunijom, uz podršku EUROPOL-a i Frontex-a. Aktivnosti su bile usmjerene na rute trafikanata na putevima i aerodroma i rezultirale su sa 212 hapšenja i još 89 identifikovanih osumnjičenih.

Iz svog Operativnog centra EUROPOL je koordinirao akcijom i tom prilikom omogućavao zemljama učesnicama unakrsne provjere, sigurne kanale za razmjenu informacija, te širok spektar analitičkih mogućnosti. Koordinirano je nacionalnim policijama, jedinicama za informacije o putnicima, graničnom policijom, kao i nacionalnim jedinicama za borbu protiv trgovine ljudima. Tako je kreirana uska mreža oko ruta koje koriste trafikanti, prilikom čega su nacionalne i granične policije vršile kontrolu na putevima, dok su jedinice za informacije o putnicima vršile provjeru putnika koji koriste usluge avio-prevoza.

Navedene aktivnosti sprovedene su u okviru EUROPOL-ovog EMPACT projekta Trgovina ljudima OA 2.4.

Identifikovano je 593 odraslih i 57 maloljetnih potencijalnih žrtava trgovine ljudima, uključujući državljane zemalja sa četiri kontinenta.

Tokom akcije lišeno je slobode 212 lica zbog krivičnih djela uključujući trgovinu ljudima, pranje novca, podvođenje i prevara, izvršene su provjere za 147.668 lica i 91.856 vozila, te je naknadno pokrenuto 327 istraga.

Takođe, zaplijenjene su falsifikovane vozačke dozvole, oružje i narkotici. Podaci prikupljeni tokom trajanja akcije, doveli su do otvaranja 327 nova slučaja, uz moguće identifikovanje daljih osumnjičenih kao i slučajeva trgovine ljudima. Unaprjeđenje saradnje između agencija Evropske unije, nacionalnih organa za sprovođenje zakona i aktera kao što su jedinice za informacije o putnicima, omogućiće informacije u budućim istragama koje se tiču ovih ozbiljnih kriminalnih aktivnosti.

U okviru EMPACT-ovih Dana zajedničke akcije protiv trgovine ljudima u Crnoj Gori su ukupno kontrolisana 162 lica, od čega 142 na javnim mjestima, izvršene su kontrole 10 objekata, a u izvođenju akcije učestvovalo je ukupno 198 službenika Uprave policije.

Kao rezultat sprovedenih aktivnosti tokom trajanja akcije formirane su tri istrage dok su identifikovane četiri potencijalne maloljetne žrtve trgovine ljudima.

S obzirom na identifikovane pojavne oblike trgovine ljudima koji su evidentni u Crnoj Gori, tokom dana akcije akcenat je stavljen na oblik prosjačenja kao i prostitucije. S tim u vezi, kontrole, operativne aktivnosti i provjere usmjeravane su na ove oblike eksploatacije. Tokom trajanja akcije, uspostavljena je saradnja sa nadležnim Centrom za socijalni rad čiji su radnici preduzimali aktivnosti shodno svojim nadležnostima u odnosu na maloljetna lica.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad