Vijesti

Slobodna Crna Gora: Država da pomogne samohranim majkama

U Crnoj Gori živi oko 11.500 samohranih majki koje nisu prepoznate kao ugrožena kategorija stanovništva, iako bi to trebale da budu. Poseban problem samohranih majki je borba za golu egzistenciju.

Vladislav Dajković - Slobodna Crna Gora
Foto: RTCG

Te žene nisu prepoznate nijednim zakonom kao posebna kategorija stanovništva i nevidljive su za institucije koje ih ne prepoznaju kao socijalnu kategoriju kojoj država treba da obezbijedi pomoć i podršku.

Samohrane majke koje moraju da rade, a imaju jedno ili više djece svakodnevno nailaze na razne probleme poput: neplaćanja alimentacije, nedostatak primanja koja su dovoljna za osnovne životne potrebe, nemogućnost da djeca ostanu u vrtiću ili školi u produženom boravku u slučaju da majka radi, ne dobijaju dodatnu pomoć od države i vrlo često ne mogu da se zaposle.

Slobodna Crna Gora se zalaže za veću podršku samohranim majkama, počev od strožijih zakona o isplati alimentacije, produžavanje radnog vremena vrtića jer one rade i ujutru i popodne, podsticajne mjere za poslodavce koji zapošljavaju samohrane majke, kao i podršku u vidu novčanih nadoknada od strane države.

Nikad ne smijemo zaboraviti jedno: Majka je stab crnogorskog društva, navodi se u saopštenju Slobodne Crne Gore.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad