Vijesti

Slavi Cetinjskog manastira prisustvovao ministar Stijović: Mitropolit Amfilohije je sa ovog prestola ujedinio narod

Tako blaženopočivši Mitropolit Amfilohije pored misije koju je imao u obnovi svetih crkvi i manastira u Crnoj Gori, pa da je 650 kamena prenio, a ne 650 svetih kuća božijih obnovio, već je svoje mjesto medju velikima zaslužio.

Foto: Svetigora

Svetom arhijerejskom liturgijom i blagosiljanjem slavskog kolača na Cetinju danas, 31. oktobra, toržestveno je proslavljen praznik Svetog apostola i jevanđelista Luke i Svetog Petra Cetinjskog Čudotvorca, koji je slava Cetinjskog manastira i Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog.

Svetom službom Božijom načalstvovao je Njegovo visokopreosveštenstvo Mitropolit dabrobosanski Hrizostom uz sasluženje Visokopreosvećenog Mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija i Preosvećene gospode episkopa: pološko-kumanovskog Joakima, raško-prizrenskog Teodosija, pakračko-slavonskog Jovana, buenosajreskog i južno-centralnoameričkog Kirila, marčanskog Save, vikara Patrijarha srpskog Porfirija, sveštenstva i sveštenomonaštva iz više eparhija naše Crkve i molitveno učešće vjernog naroda.

Slavi je prisustvovao i ministar poljoprivrede.

Prenosimo obraćanje ministra Aleksandra Stijovića:

Vaše visokopreosveštestvo, mitropolite crnogorsko primorski gospodine Joanikije, vaše visokopreosveštenstvo mitropolite Dobrobosanski gospodine Hrizostome, Vaša preosveštenstva, časni oci, monasi i monhinje i vjerujući narode Srpske pravoslavne crkve želim da Vas pozdravim u svoje lično ime i u ime Vlade Crne Gore.Danas u ovom svetom i drevnom manastiru posvećenog Presvetoj Bogorodici u Cetinjskoj bogosloviji proslavljamo praznik svetog apostola i jevanđeliste Luke i svetog Petra Cetinjskoga. Slavimo svetog Luku koji je bio izabran u 70 apostola da propovjeda jevandjelje. Prvi koji je ikonopisao 3 ikone presvjete Bogorodice sa bogomladencem Gospodom Isusom Hristom na njenim rukama i koja je dala blagoslov i svoj i Isusa Hrista i tu blagodat ove svete ikone šire.

Te je živopisanjem na daskama ikona svih svetih u ime božije započeo divno i bogougodno djelo za spasenje vjernika koji počituju ove svete ikone.
Sveti Petar Cetinjski, mitropolit Cetinjski čije čudotvorne mošti , netruležne, počivaju ovde bio je duhovni i crkveni vladar Crne Gore. Obnavljao je Cetinjski manastir i vjeru naroda. Posebno se zalagao da spreči krvnu osvetu i da pomiri narod u Crnoj Gori pozivajući na uzajamno poštovanje i slogu. Poštovan je kao svetac još za života, i ostao je zapamćen u narodu kao mirotvorac Cetinjski.
Posmatrajući danas savremenike moje koje sam imao čast da sam poznavao kao i one koji su danas medju nama moram da primjetim da se iz Cetinjskog manastira Zavjet za mir naroda prenio i na druge mitropolite koji su stolovali u Cetinjskom manastiru.

Tako blaženopočivši Mitropolit Amfilohije pored misije koju je imao u obnovi svetih crkvi i manastira u Crnoj Gori, pa da je 650 kamena prenio, a ne 650 svetih kuća božijih obnovio, već je svoje mjesto medju velikima zaslužio. I blaženopočivši Mitropolit Amfilohije sa ovog svetog trona ujedinio je narod, boreći se na častan i veličanstven način, litijama protiv nevolja ovoga vremena, braneći srpsku pravoslavnu crkvu , vraćajući vjeru ljudima i čuvajući mir.
Tada se rodila rečenica, jednostavna a snažna „ne damo svetinje“, a naš Mitropolit je postao naš Đedo, nosivši svoj krst već je za života smatram svecom od vjerujućeg naroda.
I njegov naslednik, Mitropolit Joanikije započeo je svoje stolovanje ovdje u Cetinskom manastiru i čim je proglašen mitropolitom pomirio se narod.

Jer vidjeli smo da ako je ovaj tron bez pastira i vođe nevolje se dese u Crnoj Gori i mir bude ugrožen. To je pokazala istorija kroz svetog Petra Cetinjskoga do današnjih dana.
U ovom svetom hramu, pored moštiju svetog Petra Cetinjskoga čudotvorca i mirotvorca , uz blagoslov Božiji ruke svetog Jovana Krstitelja i uz dio raspeća Gospodovog koji svjedoči čestica časnog krsta odavde iz Cetinja veliki je blagoslov na Lučindan danas upućen narodu Crne Gore. Gleda nas naš Đedo i naši savremenici i sa ovog mjesta pozivam i molim sve na bratsku ljubav, jedinstvo, pomirenje i slogu.

Nek je srećna slava i da se slavi dok je sveta i vjeka. Amin!

Izvor: Svetigora

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad