Vijesti

Skupštini Srpske dostavljena Deklaracija o ustavnim principima: Vraćaju vojsku, glavni grad RS biće Banja Luka!

Narodna skupština zadužuje Vladu Republike Srpske da u koordinaciji sa predsednikom, pripremi tekst Ustava RS, kojim će se potvrditi sve nadležnosti RS, izuzev onih koje po najvišem državnom aktu pripadaju Bosni i Hercegovini. Novim Ustavom, između ostalog, Banjaluka će biti glavni grad, a Pale prestonica RS.

Foto: Borba.me

To se navodi u Deklaraciji o ustavnim principima, koja je dostavljena Narodnoj skupštini zajedno sa materijalima za posebnu sednicu posvećenu vraćanju nadležnosti Srpske, koja će najverovatnije, biti održana krajem ovog meseca.

U dokumentu, na deset strana i kroz 20 članova, ističe se i da su svi zakoni koje je nametnuo visoki predstavnik – neustavni.

– Ustav BiH je jasan: “Parlamentarna skupština je odgovorna za donošenje zakona, za sprovođenje odluka Predsedništva ili izvršenje nadležnosti Parlamentarne skupštine prema ovom Ustavu”, pa stoga nije ni imala nadležnost da usvaja zakone koje je nametao visoki predstavnik – navedeno je u Deklaraciji.

Predlagači deklaracije su predsednik RS, srpski član Predsedništva BiH, predsednik Vlade RS, te klubovi poslanika koji čine vladajuću većinu.

Kada je reč o oblastima odbrane, poreza i pravosuđu BiH i prenesenim nadležnostima sa RS na nivo BiH, u deklaraciji se navodi da “sporazumima entiteta o odbrani, o porezu na dodatu vrednost i Visokom sudskom i tužilačkom veću BiH, te nadležnosti nisu trajno prenesene na nivo BiH, jer im nisu prethodile izmene i dopune Ustava BiH da bi se stvorio ustavni osnov”.

– Nije bilo ni naknadnih ustavnih promena, pa su i te nadležnosti neustavne i samim tim privremene – ističe se u dokumentu.

U jednoj od tačaka deklaracije piše i da “BiH nema ustavom definisano državnopravno uređenje i ima vrlo ograničene i striktno određene nadležnosti, što je određuje kao državu sa međunarodno priznatim granicama sa nadležnostima u spoljnim odnosima, dok skoro sav unutrašnji suverenitet pripada entitetima.”

Među materijalima za posebnu sednicu su i četiri informacije o prenosu nadležnosti u oblasti odbrane i bezbednosti, indirektnog oporezivanja i pravosuđa, dok je peta tačka Deklaracija o ustavnim principima.

Nakon što je u petak na Kolegijumu Narodne skupštine RS usvojen predlog dnevnog reda, ali ne i tačan datum posebne sednice, iz opozicije su poručili da vladajući blok “razvodnjava” priču o vraćanju nadležnosti.

Predsednik NS RS Nedeljko Čubrilović izjavio da neće biti odlaganja sednica o vraćanju nadležnosti i da oni koji tvrde suprotno žele da politizuju situaciju.

POTEZI SAMO PO USTAVU

U deklaraciji se navodi i da Narodna skupština smatra da sadašnju neusklađenost nadležnosti prenesenih na nivo BiH bez promene i dopune Ustava BiH kao Aneksa 4. Dejtonskog sporazuma, treba prevazići doslednom primenom Ustava BiH koji nedvosmisleno propisuje da će se entiteti “u potpunosti pridržavati ovog Ustava BiH”.

– To podrazumeva pravo Narodne skupštine i Vlade RS da obustave primenu bilo kog akta, mere ili aktivnosti organa i institucija na nivou BiH, a koji nemaju osnov u Ustavu BiH i nisu izričito Ustavom BiH utvrđeni kao nadležnost organa na nivou BiH.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad