Vijesti

Skupština Srbije usvojila Budžet za narednu godinu: Veće penzije, minimalna zarada i plate u javnom sektoru!

Poslanici Skupštine Srbije usvojili su večeras budžet za 2022. godinu.

Foto: Kurir

Za usvajanje Zakona o budžetu je glasalo 203 poslanika, a jedan poslanik je bio uzdržan.

Planirani ukupni budžetski prihodi iznose 1.517 milijardi dinara, a rashodi 1.717 milijardi dinara. Projektovani deficit za narednu godinu iznosi tri odsto, a javni dug 53,8 odsto BDP-a.

Premijerka Ana Brnabić rekla je danas u parlamentu da će budžet za 2022. godinu unaprijediti kvalitet života građana, budući da su planirana povećanja penzija i plata u javnom sektoru, kao i veća kapitalna ulaganja.

Precizirala je da će plate u javnom sektoru biti veće za osam odsto u zdravstvu i vojsci, odnosno sedam odsto za ostale oblasti u javnom sektoru.

Od 1. januara sledeće godine minimalna cijena zarade će biti veća i iznosiće 35.012 dinara.

Penzije će u skladu sa švajcarskom formulom biti veće za 5,5 odsto.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je ranije da budžet za 2022. godinu ima dva osnovna cilja, prvi je da podigne životni standard građana, a drugi da dalje jača srpsku ekonomiju.

Mali je istakao je da su ta dva cilja i osnovni ciljevi ekonomske politike, zato se, dodaje, sa tom politkom nastavlja i u 2022. godini.

Ukazao je da je sledeće godine planirano da se iz budžeta izdvoji 486 milijardi dinara za kapitalne investicije, dodajući da je to novac za autoputeve, brze saobraćajnice, Nacionalni stadion, fabriku za proizvodnju vakcina, završetak Kliničkog centra Srbije, izgradnju i rekonstrukciju velikog broja škola, vrtića…

Govoreći o rastu za narednu godinu, Mali je naveo da se procjenjuje da će biti 4,5 odsto.

(Tanjug)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad