Svijet

Skot Morison, čovjek koji je podržao protjerivanje Novaka iz Australije napušta politiku

Foto: Profimedia

Nekadašnji premijer Australije Skot Morison najavio je će vratiti poslanički mandat kako bi preuzeo funkciju u privatnom sektoru. Morison je srpskoj javnosti poznat po tome što je 2022. podržao odluku tadašnjeg ministra za imigracije da protera Novaka Đokovića.


Ministar za imigracije u vladi Skota Morisona, Aleks Hok, januara 2022. godine doneo je odluku da se najbolji teniser Srbije i sveta Novak Đoković protera jer navodno predstavlja opasnost po javno zdravlje zbog toga što nije bio vakcinisan protiv kovida 19 iako su mu australijske vlasti prethodno izdale vizu. Odluku Hoka jednoglasno je potvrdilo tročlano sudsko veće Federalnog suda u Australiji nakon čega je Đoković letom za Dubai napustio teritoriju te zemlje

Svetski reket broj jedan prethodno je bio prisiljen da boravi u imigrantskom poluzatvoru hotela Park u Melburnu dok je čekao konačno odluku australijskih vlasti koje su osporile validnost njegove vize.

Da su se australijski državni organi poneli nekompetentno, na žalbu Đokovića u prvostepenoj odluci, potvrdio je i Federalni sud Australije, kada je doneo odluku da se najbolji teniser sveta oslobodi boravka u hotelu za imigrante.

Međutim, resorni ministar Aleks Hok oborio je tu odluku i naredio proterivanje Đokovića iz Australije, koju je potvrdilo drugo veće Federalnog suda i uskratilo mu mogućnost da se takmiči na Australijan openu.

Komitet australijskog parlamenta kasnije je utvrdio da je Đoković dobio vizu ne po automatizmu, kako je rekao Skot Morison, već mu je izdao službenik Ministarstva za imigraciju i Ministarstva unutrašnjih poslova Australije.

Morison je snažno stao iza odluke svog ministra ističući da “niko nije iznad zakona i pravila o graničnoj bezbednosti”, kako je naveo u pismu RTS-u, ne izvinivši se nijednom reči za torturu kroz koju je prošao Đoković.

Jasno je bilo da je tadašnji australijski premijer na Đokovićevom primeru želeo da sakupi političke poene budući da su se kasnije te godine održavali izbori.

Na kraju, sve je predstavljeno kao imaginarna opasnost da će Novak podstaći talas protesta protiv obavezne vakcinacije u Australiji.

Skandal bez presedana u koji je umešan Morison

Morison je bio upleten i u istorijski skandal zbog toga što je tokom pandemije kovida sebe tajno imenovao na nekoliko ministarskih pozicija dok je bio premijer.

Svoju odluku da istovremeno postane i ministar zdravlja, finansija, trezora i unutrašnjih poslova, prvadao je “vanrednim okolnostima” sa kojima se zemlja suočava.

Skot je poznat i po kontroverznom odbrambenom paktu AUKUS kojim je predviđeno da Australija početkom sledeće decenije od SAD i Britanije počne da nabavlja podmornice na nuklearni pogon kako bi navodno parirala kineskim ambicijama u Indo-pacifičkom regionu.

Projekat će do 2055. godine koštati 245 milijardi dolara.

Iako je Peking najveći trgovinski partner Australije, Morison je odnose sa Pekingom dodatno pogoršao pozivima na međunarodnu istragu o poreklu kovida.

Morison je svoju odluku da se povuče iz politike obrazložio rečima da je vreme da vrati privatnom životu.

Kako je dodao, sada će preuzeti “strateške savetodavne uloge“ širom Azije kako bi se usredsredio na bezbednosna pitanja u Indo-Pacifiku.

Skot, pobožni hrišćanin, rekao je da se “raduje što će biti aktivniji“ u svojoj crkvi i provoditi vreme sa svojom porodicom.

Odlazak Morisona u penziju se dugo očekivao nakon poraza na parlamentarnim izborima od laburista 2022. godine, ostavivši njegovu Liberalno-nacionalnu koaliciju sa najmanjim brojem poslaničkih mesta u istoriji Australije.

Izvor: RTS.rs

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad