Svijet

SKANDALOZNA ODLUKA: Politički komitet prihvatio preporuku da tzv. Kosovo bude primljeno u Savet Evrope

Foto: canva stock

Samo jedna stepenica sada deli Prištinu od punopravnog članstva u Savetu Evrope, a to je glasanje u plenarnoj Skupštini Saveta Evrope

Parlamentarna skupština Saveta Evrope razmotrila je izveštaj Dore Bakojani o zahtevu tzv. Kosova za članstvo u toj organizaciji i preporučila da članstvo bude odobreno.

“Sledeći korak: plenarna debata – zakazana za 18. april – i glasanje u punom sastavu Skupštine o njenom statutarnom mišljenju”, navodi se u zvaničnoj objavi.

Za je bilo 31, dok je protiv bilo četiri predstavnika zemlja u političkom komitetu, a jedan je bio uzdržan. Protiv su bili Maja Vukućević iz Crne Gore, predstavnica BiH Snježana Novaković, kao i dva predstavnika Srbije – Biljana Pantić Pilja i Dunja Simonović Bratić. Predstavnik Grčke je bio uzdržan.

Glasanju o ovom pitanju prethodio je izveštaj izvestioca PSSE za tzv. Kosovo Dore Bakojani, koja je od Prištine tražila da ispuni tri uslova, od kojih je ispunjen samo jedan – vraćanje imovine manastiru Visoki Dečani.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani objavila je da je izveštaj usvojen i da je ostala još samo jedna stepenica do punog članstva.

“Nastavićemo da radimo sa saveznicima kako bismo osigurali da svi naši građani dobiju pravi pristup instrumentima SE kroz punopravno članstvo”, navela je Osmanijeva.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad