Društvo

SKANDAL: Za ministra u Vladi Crne Gore postavili čovjeka koji je član Savjeta Vlade Hrvatske!

Ministar bez portfelja u Vladi Crne Gore Adrijan Vuksanović član je Savjeta vlade države Hrvatske čime faktički predstavlja državnog službenika izvršne vlasti dvije države, a plaćaju ga poreski obveznici i Crne Gore i Hrvatske

Foto: Borba

Vuksanović je naime član Savjeta predstavnika hrvatske manjine u evropskim državama, dok je on predstavnik za Crnu Goru.

Hrvatska vlada odabrala je Savjet predstavnika hrvatskih manjina u evropskim državama kako bi sačuvala svoju dijasporu. Članovi ovog Savjeta važe za službenike Vlade Hrvatske.

Ipak, obzirom da je došlo formiranja manjinske Vlade Dritana Abazovića, Vuksanović se našao u problemu nespojivosti funkcija jer je u međuvremenu postao ministar bez portfelja. Tako u ovom momentu, Vuksanović obavlja dvije funkcije, i to ne samo u Crnoj Gori, već je predstavnik Vlada dvije države što predstavlja presedan u balkanskoj ali i svjetskoj politici.

Ukoliko je poslanici u Parlamentu izglasaju specifičnu političku ličnost kao ministra, pa i bez portfelja, on od tog momenta predstavlja državu Crnu Goru, i ni po kom modelu ne može biti predstavnik neke druge vlade. Specifičan položaj koji se tiče manjinskih naroda je neupitan, ali ipak on nije predstavnik države Hrvatske već predstavnik hrvatske manjine u Crnoj Gori, od kojih je i dobio glasove, iako ni ti glasovi nisu bili dovoljni da Vuksanovićeva stranka ostvari mandat u Skupštini Crne Gore. Stavivši to po strani, i uvažavajući principe nespojivosti funkcija, Vuksanović bi na jednu od njih morao dati ostavku jer isti ne može predstavljati dvije države.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad