Društvo

Skandal: Unaprijed osuđuju policajca Peđu Kneževića, a ostali nijemi na Đukanovićevo nazivanje vjernika ludačkim pokretom

Juče je cijela crnogorska javnost bila pogođena satanizacijom pomoćnika komandanta Protivterorističke jedinice (PTJ) Petra Kneževića zbog audio snimka u kojem Knežević navodno govori o događanjima na Cetnju 5. septembra 2021. godine na ustoličenju, sada već Mitropolita, Joanikija.

Foto: Borba

Interesantno je da se predsjednik države Milo Đukanović nije oglasio, kao što se prije nedelju dana oglasio povodom slučaja Vesne Medenice, i kazao da ne treba unaprijed osuđivati ljude i da u pravu postoji nešto što se zove pretpostavka nevinosti. Ovog puta, ostao je nijem na neosnovanu hajku neprovjerenog snimka protiv službenika koji služi državi Crnoj Gori.

Protiv Kneževića je ekspresno formiran predmet i u unutrašnjoj kontroli MUP-a, ali i u tužilaštvu, međutim, to nije bio slučaj kada su 2020. godine sadašnji predsjednik države Đukanović i tadašnji premijer Duško Marković dali sramne izjave o vjernicima i sveštenstu Srpske pravoslavne crkve.

Naime, 2020. godine, Đukanović je SPC i vjerni narod nazvao „ludačkim pokretom“ i na taj način direktno uvrijedio više od pola populacije Crne Gore.

„Niko nikome od vas neće određivati đe ćete da pođete, u koju crkvu, niko vam iz partije ne može osporavatio vaše vjersko pravo. Kazali smo ponoviću – svako od vas treba da ide u skladu sa svojim navikama u svoju crkvu, da se pomoli bogu, zapali svijeću, da krsti koga želi…To je nešto što je sastavni dio civilizacijskog i demokratskog poimanja slobode svakog čovjeka od strane DPS. Ali isto tako – ne dozvolite da se vaša vjerska sloboda zloupotrebljava na način na koji se ovih dana zloupotrebljava da bi se srušila Crna Gora. Ne dozvolite da budete dio tog ludačkog pokreta“, kazao je Đukanović.

Za ovu izjavu postoji snimak. Zašto tada protiv Đukanovića nije formiran predmet ili uhapšen, ipak je na najdirektniji mogući način stigmatizovao vjernike i SPC kao rušitelje države Crne Gore.

Slijedeći primjer svog šefa, Duško Marković, tadašnji premijer Crne Gore, otišao je korak dalje i otvoreno prijetio sveštenstvu SPC da će biti protjerani nakon parlamentarnih izbora izbora 30. avgusta 2020., navodno jer „ugrožavaju Crnu Goru“.

– Moraće je poštovati ako je neće voljeti. SPC i njeni sveštenici će se vratiti u manastire i crkve, neće ih više biti u političkim povorkama, neće ih biti za mikrofonom gdje proklinju naše očeve, naše djedove i nas same, našu djecu… To se nigdje u 21. vijeku ne radi u svijetu, nažalost u Crnoj Gori se to radi – rekao je Marković.

To ćemo, kako je kazao, istrpjeti do 30. avgusta.

– Nakon toga se to više neće tolerisati. Zakon i pravni poredak će jednako važiti kako za nas, tako i za Amfilohija i Backovića i za sve druge. A one koji kormilare Crnom Gorom i proklinju Crnu Goru i žele da je sahrane, otvorićemo granice, jer nemaju ovdje utemeljenja i vratićemo ih njihovim kućama, odakle su došli, neka uređuju na takav način njihove domove, njihovu zemlju, a Crnu Goru će prepustiti nama koji je volimo i poštujemo – poručio je Marković.

I za ovaj izliv šovinizma postoji snimak. Zašto Marković tada nije uhapšen? Zašto protiv njega nije formiran predmet zbog otvorenih prijetnji protjerivanja, što predstavlja krivčno djelo.

Dakle, očito je da se ova organizovana hajka spremala neko vrijeme, međutim selektivnost pravosuđa i dalje predstavlja ogroman problem za Crnu Goru i sve je teže otrgnuti se utisku da je uopšte došlo do bilo kakve promjene u pravosuđu. I dalje se unaprijed osuđuju svi neistomišljenici, a pogotovo oni koji časno i pošteno obavljaju svoj posao, kao što je slučaj sa Petrom Kneževićem.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad