Svijet

Skandal u Španiji: Dva člana osoblja protjerana iz ambasade SAD-a

Foto: canva stock

Dva člana osoblja američke ambasade u Madridu, umiješana u regrutovanje špijuna među pripadnicima španske obavještajne službe, diskretno su protjerana iz Španije.

Ovo otkriće stvorilo je situaciju bez presedana između dvije savezničke zemlje, a Margarita Robles, ministarka odbrane Španije, koja je i šefica španskog Nacionalnog obavještajnog centra (CNI), pozvala je američku ambasadorku Hulisu Rejnoso na razgovor.

Ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares takođe je kontaktirao predstavnika Bajdenove administracije u Madridu i prenio mu nelagodu izvršne vlasti Španije, saopštili su izvori iz vlade.

Nedavno je sud u Madridu pokrenuo postupak protiv nekoliko agenata CNI za koje se sumnja da su prenosili informacije Amerikancima.

Agenti CNI su pod istragom zbog odavanja tajni, iako bi činjenice mogle da predstavljaju i težu verziju tog zločina, kao što je izdaja zbog špijunaže, za „pribavljanje ili otkrivanje informacija klasifikovanih kao državne tajne“, za šta je zaprijećena kazna između šest i 12 godina zatvora.

SAD su odbile da komentarišu incident, navodeći da se radi o pitanju obavještajnih službi.

„Pais“ dodaje da se sumnja da je vlada Pedra Sančeza pokušala da prikrije slučaj.

(Tanjug)

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad