Svijet

Situacija u Njemačkoj napeta: Poljoprivrednici u Kotbusu dočekali Šolca na traktorima

Foto: Jens Kalaene/dpa

Poljoprivrednici u Njemačkoj nastavljaju da protestuju.

Njemački kancelar Olaf Šolc danas otvara fabriku vozova „Dojče bana“ (Njemačke željeznice – DB) u Kotbusu, a poljoprivrednici koji protestuju protiv mjera njegove vlade krenuli su traktorima ka fabrici.

„Tagesšpigel“ navodi da je Šolc stigao u fabriku i da je obilazi, a da su zbog toga uvedene stroge mjere obezbjeđenja.

Policija ih je sprovela pored fabrike i onda blokirala glavni ulaz u nju kako poljoprivrednici ne bi mogli da se probiju tu.

Navodi se da Šolc prilikom govora na otvaranju fabrike za proizvodnju ICE (Intersiti ekspres) vozova kazao da „živimo u turbulentnim vremenima“.

„A i to je dio demokratije, da izražavate svoje mišljenje“, kazao je njemački kancelar, aludirajući na protest ispred fabrike.

Navodi se da je pred fabrikom parkirano oko 50 traktora i nekoliko šlepera.

Na protestu se okupilo nekoliko stotina poljoprivrednika i njihovih pristalica koji se nalaze na oko 100 metara od fabrike.

Foto: Jens Kalaene/dpa

„Bild“ navodi da je ispred fabrike zaglušujuća buka od trubljenja traktora i zvuka vuvuzela u koje duvaju učesnici protesta.

„Velt“ ističe da su Šolca u Kotbusu dočekali bučni protesti farmera, a da on pokazuje volju da razgovara sa Henrikom Vnedorfom, predsjednikom udruženja poljoprivrednika pokrajine Brandenburg.

Njemački dnevnik podsjeća da su demonstranti prije dolaska Šolca najavljivali da će pred fabriku dotjerati 500 poljoprivrednih vozila.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad