Politika

„Sirotinjo…“: ASK utvrđuje otkud Đukanovićima skupocijeni satovi, odjeća, torbe

Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) još istražuje, odnosno sprovodi upravni postupak, otkud predsjedniku države Milu Đukanoviću skupocjeni satovi, koji prema nekim procjenama, vrijede i više od milion eura.

Iz te institucije, kojom rukovodi Jelena Perović, najavljuju još jedan postupak vezan za porodicu Đukanović, a ovog puta će pod lupom biti prva dama Crne Gore Lidija Đukanović i njen skupocjeni stajling, piše DAN.

ASK je do sada u svakom postupku koji je pokrenula, a koji se ticao porodice Đukanović, utvrdila da kršenja zakona nije bilo.

Iz Agencije su šturo odgovorili u kojoj je fazi postupak koji je pokrenut u odnosu na predsjednika države Mila Đukanovića koji se odnosi na njegove satove i da li je ASK kontaktirala s kompanijama koje proizvode satove koje smo imali priliku da vidimo na predsjednikovoj ruci da bi utvrdila njihovu vrijednost, odgovaraju vrlo kratko i bez novih informacija.

– Postupak je u toku, zbog čega, u skladu sa Zakonom o sprečavanju korupcije, nijesmo u mogućnosti da vam u ovoj fazi ponudimo više informacije. Po okončanju postupka, Agencija za sprečavanje korupcije će odluku učiniti javno dostupnom – kažu u ASK.

Predsjednikova supruga Lidija Đukanović često je fotografisana u odjevnim kombinacijama koje premašuju njenu i platu njenog supruga, koje su zvanično prijavljene. Poslednji put, Lidija Đukanović je slikana na protestu „Ima nas“ ispred Skupštine, gdje je, prema pisanju medija koji su analizirali njen stajling i sajtove sa markiranom garderobom, njen stajling, odnosno prsluk i džemper, koštao navodno 4.300 eura.

ASK smo pitali da li će se u odnosu na ove okolnosti pokrenuti ispitni postupak zbog nepoklapanja životnog stila i prijavljenih prihoda.

– Agencija za sprečavanje korupcije će, u okviru svojih nadležnosti propisanih zakonom, provjeriti vaše navode – uvjeravaju u ASK.

Agencija je do sada ocijenila da putovanja koja je Milu Đukanoviću platio kontroverzni biznismen Duško Knežević nijesu bila poklon i prihvatili su predsjednikovo opravdanje da je bio gost kod prijatelja.

Inače, samo nekoliko mjeseci ranije Đukanović je kazao da mu Knežević nije bio prijatelj. ASK, takođe, nije utvrdila konflikt interesa ni kada je Vlada na čijem je čelu bio Đukanović, njegovom sinu Blažu dala koncesije za izgradnju mini-hidroelektrana.

ASK je do sada imala nekoliko postupaka u kojima je za manje od 10 javnih funkcionera utvrdila da im se životni stil ne poklapa sa prihodima. Da li će se u toj grupi naći i predsjednik države, ostaje da se vidi. Istina, Đukanovićeva odijela nikada nijesu analizirana i nisu iznošeni podaci koliko koštaju, ali zato se prva dama često u medijima mogla vidjeti upravo zbog skupog odijevanja.

Prošle godine supruga Đukanovića je na Pariskom mirovnom forumu odabrala skupu odjeću – odlučila se haljinu brenda „valentino“, koja košta 3.500 eura.

Prva dama Crne Gore je i nedavno na sebi imala haljinu marke Emilia Wickstead, koja je na pojedinim sajtovima dostizala cijenu od oko 3.000 eura.

Ona se u društvu supruga pojavila na kraljevskoj gala večeri u Madridu koju je organizovao princ Filip Šesti.

Lidija Đukanović je poznata i kao ljubiteljka skupih torbi, pa se i ovog puta, kao i ranije odlučila za marku „dior“. Slična torba u crnoj boji košta, kako je objavljeno, 4.100 eura.

Đukanovići zvanično žive od mjesečnih prihoda od ukupno 3.100 eura

Prema zvaničnim podacima iz baze ASK, Lidija Đukanović ima platu od 915 eura.

U poslednjem izvještaju o imovini i prihodima za njenog supruga nije navedeno gdje radi, ali ranije je kao stalno radno mjesto ona prijavljivala Prvu banku, gdje je najveći pojedinačni akcionar njen djever Aco Đukanović.

Predsjednik države Milo Đukanović zvanično živi od plate od 2.202 eura. Kada se saberu prihodi supružnika dolazi se do cifre od oko 3.100 eura. Đukanović je suvlasnik dvije firme, ali nikada nije prijavio nikakve prihode od njih.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad