Svijet

Šire se protesti u Francuskoj: „Makron pojačao bijes i zapalio zemlju“

Foto: Eric Gaillard/Reuters

Francuski radnici ljuti na Makrona i njegov plan da podigne starosnu granicu za penziju blokirali su pristup terminalu na glavnom aerodromu u Parizu u okviru nacionalnog dana protesta, primoravši neke putnike da do tamo stignu pešice.

Put ka Aerodromu “Šarl de Gol“ i mnoge druge saobraćajnice kao i pristup školama i univerzitetima blokirale su grupe demonstranta sa transparentima na kojima je piše: „Ne penzionoj reformi“, prenosi Rojters.

U blizini Tuluza, na jugozapadu zemlje, vide se oblaci dima koji se izdižu iz zapaljenih gomila otpada kojima se blokira saobraćaj na auto-putu. Sindikalni aktivisti blokirali su i železničku prugu na „Gar de Lion“ u Parizu, vidi se na snimku televizije BFM.

Istraživanja javnog mnjenja pokazuju da se većina birača protivila pomeranju starosne granice za odlazak u penziju za dvije godine, tek sa navršenih 64.

Birači su dodatno ljuti zbog prošlonedeljne odluke vlade da progura promjene penzija u parlamentu bez glasanja, kao i zbog Makronovih prkosnih komentara.

Makron je prekinuo višenedeljno ćutanje o novoj politici i rekao da će ostati čvrst i da će zakon stupiti na snagu do kraja godine, u jednom trenutku uporedivši proteste sa napadom na američki Kapitol 6. januara 2021.

Iz najvećeg sindikata, umjerenog, CFGT napominju da je Makronov komentar „pojačao bijes“, štrajkača. Iz radikalnijeg sindikata CGT optužuju Makrona da je „zapalio zemlju“.

Proizvodnja električne energije takođe je smanjena pošto su sindikati izvršili pritisak na vladu da povuče zakon. Obim letova sa aerodroma i dalje će biti smanjen tokom vikenda, saopštila je francuska Uprava civilnog vazduhoplovstva.

Protesti su takođe ciljali na skladišta nafte i blokirali terminal tečnog prirodnog gasa u Denkerku na sjeveru Francuske.

Protesti protiv novog zakona, koji planira povećanje starosne granice za odlazak u penziju, privukli su ogromne mase na mitinzima koje organizuju sindikati od januara.

Kako naglašava britanska agencija, većina protesta je bila mirna, ali je gnijev narastao pošto je vlada progurala zakon zaobišavši glasanje u donjem domu parlamenta, gdje nema apsolutnu većinu i nije bila sigurna da će dobiti dovoljnu podršku.

Zbog toga francuska vlada „za dlaku“ je preživjela glasanje o nepovjerenju, koje je pokrenuto na inicijativu poslanika opozicije.

Od tada, u proteklih sedam noći u Parizu i drugim gradovima su nasilne demonstracije koje prate zapaljeni kontejneri i sukobi sa policijom. Prošlog petka tokom protesta policija u Parizu privela je 217 osoba.

Poslednji talas protesta predstavlja najozbiljniji izazov Makronovom autoritetu od pobune „žutih prsluka” prije četiri godine.

Gubici već uzimaju danak zbog štrajkova u vrijeme visoke inflacije, a francuska vlada se nada da će protesti i štrajkovi, na kraju, izgubiti snagu.

(rts.rs)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad