Društvo

Sindikat sprema generalni štrajk u Pošti

Foto: Dan

Jedini zahtjev Jedinstvenog sindikata Pošte je povećanje plata za 30 odsto. Za sledeći četvrtak je zakazan štrajk upozorenja, a ukoliko se ne ispuni taj zahtjev, Sindikat će početkom oktobra organizovati generalni štrajk

Jedinstveni sindikat Pošte, koji broji oko 300 članova, priprema za sledeći četvrtak štrajk upozorenja, a za početak oktobra i generalni štrajk ukoliko menadžment ne ispuni njihov zahtjev za povećanje zarada za 30 odsto. Već je formiran štrajkački odbor i počelo se sa prikupljanjem potpisa članova Sindikata i svih zaposlenih za podršku štrajku upozorenja i generalnom štrajku.

Predsjednik štrajkačkog odbora Jugoslav Marković kazao je za “Dan” da su sa prikupljanjem potpisa počeli juče i da će jednočasovni štrajk upozorenja biti organizovan sledećeg četvrtka ispred poslovnica Pošte.

– Jedini zahtjev je da se za 30 odsto povećaju plate svim radnicima, osim menadžmenta. Trenutno smo u fazi prikupljanja potpisa podrške za štrajk upozorenja i generalni štrajk. Štrajk upozorenja će biti organizovan ispred svih poslovnica, jer radnici iz drugih gradova ne mogu tim povodom doći u Podgoricu a da pritom poštuju proces rada. Zbog toga ćemo štrajk upozorenja održati ispred poslovnica u gradovima u kojima radimo – rekao je Marković.

Istakao je da po pitanju generalnog štrajka tek treba da se dogovore šta i kako.

Poslodavac ne smije pritiskati zaposlene

U odluci je navedeno i da poslodavac ne smije sprečavati zaposlene da se organizuju i učestvuju u štrajku upozorenja, niti smije da upotrebljava prijetnje i mjere prinude radi okončanja štrajka upozorenja. Marković je kazao da pritisaka trenutno nema, ali da ih očekuje.

– Pritisci su postojali i pri osnivanju ovog sindikata, koji je nedavno postao reprezentativan – tvrdi predsjednik štrajkačkog odbora.

On je kazao da su menadžmentu prvo ispostavili zahtjeve za povećanje plata za 30 odsto, veće otpremnine i neradnu subotu.

– Međutim, dobili smo negativan odgovor i krenuli smo u dalje aktivnosti. Dobijamo male otpremnine, a kolege iz BiH jedini smo koji rade subotom. Ni u jednoj drugoj zemlji regiona Pošte ne radi subotom – dodao je Marković.

U odluci o stupanju u štrajk upozorenja, u koju je “Dan” imao uvid, navedeno je da se donosi na osnovu člana 13 stav 4 Zakona o štrajku (“Sl. list CG”, br. 11/2015) i člana 15 stav 1 alineja Pravila o organizaciji i načinu rada Jedinstvenog sindikata zaposlenih u Pošti Crne Gore. Razlog za štrajk je, kako se precizira, zaštita socioekonomskih prava zaposlenih i nepostizanje dogovora sa poslodavcem o povećanju zarada uprkos činjenici da zaposleni u Pošti Crne Gore primaju veoma niske zarade, koje su dodatno obesmišljenje dvocifrenom inflacijom tokom 2022. i 2023. godine, i uprkos činjenici da je gotovo svim zaposlenima u javnom sektoru zarada povećana krajem prethodne i/ili početkom tekuće godine radi ublažavanja negativnih posledica prouzrokovanih inflatornim kretanjima.

Pored Markovića, štrajkom će rukovoditi i članovi štrajkačkog odbora Danilo Vuković, Boško Ninković, Radovan Pestorić i Miloš Bošković. Štrajkački odbor će poslodavcu najaviti štrajk upozorenja najmanje 24 časa prije njegovog početka, a štrajkački odbor i zaposleni koji učestvuju u štrajku upozorenja ne smiju sprečavati ili ometati zaposlene koji ne učestvuju u štrajku da rade.

– Organizovanje štrajka, odnosno učešće u štrajku pod uslovima utvrđenim ovim zakonom, ne predstavlja povredu radne obaveze, ne može biti osnov za pokretanje postupka za utvrđivanje disciplinske i materijalne odgovornosti zaposlenog, za udaljenje zaposlenog sa rada i ne može za posljedicu imati prestanak radnog odnosa zaposlenog – navedeno je u predlogu odluke koju potpisuju zaposleni koji će štrajkovati.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad