Region

Siljanovska položila zakletvu, izostavila reč „Severna“ iz naziva države

Foto: Sputnik

Nova predsednica Severne Makedonije Gordana Siljanovska Davkova položila je danas svečanu zakletvu čime je stupila na dužnost.

Tokom polaganja zakletve, kako prenose skopski mediji, Siljanovska Davkova nije izgovorila reč „Severna“ koja je sastavni deo ustavnog naziva te države.

„Izjavljujem da ću funkciju predsednika Republike Makedonije obavljati savesno i odgovorno. Poštovaću Ustav i zakone i štititi suverenitet i teritorijalni integritet Republike Makedonije“, rekla je Siljanovska, prenosi makedonski Plusinfo.

Ona je u parlamentu izjavila da će biti predsednica svih građana i da neće „praviti razliku između njih na osnovu etničke, verske, polne ili bilo koje druge“ pripadnosti.

Siljanovska je svoj govor posvetila ženama zbog kojih je, prema njenim rečima, odlučila da se kandiduje.

„Nažalost, nema mnogo žena u politici. Srećna sam što inspirišem druge žene. Ako ja mogu da budem predsednica, možete i vi“, ukazala je Siljanovska koja je pobedila u drugom krugu izbora kao kandidat VMRO-DPMNE.

Novoizabrana predsednica Severne Makedonije, je univerzitetska profesorka na Pravnom fakultetu u Skoplju na predmetu „Ustavno pravo i politički sistemi“.

Siljanovska Davkova biće šesta predsednica Severne Makedonije i prva žena izabrana na ovu funkciju.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad