Srbija

Si Đinping sleteo u Beograd: Predsednika Kine dočekali Vučić i državni vrh

Foto: REUTERS/Marko Djurica

Počela dvodnevna poseta predsednika NR Kine Si Đinpinga Srbiji na poziv predsednika Srbije, a dvojica lidera razgovaraće o političkim, ekonomskim i tehnološkim temama, pa do saradnje u oblasti kulture

Predsednik Narodne Republike Kine Si Đinping sleteo je u Beograd na aerodrom “Nikola Tesla”.

Avion kineskog predsednika su od granice pratili srpski lovci MiG-29, dok je na aerodromu u njegovu čast bila postrojena Garda Vojske Srbije.

Uz predsednika Aleksandra Vučića i prvu damu, kineskog predsednika Si Đinpinga na crvenom tepihu dočekala je delegacija Srbije koju čine premijer Miloš Vučević, predsednica Skupštine Ana Brnabić, ministar spoljnih poslova Marko Đurić, nekadašnji predsednik Tomislav Nikolić sa suprugom, ambasadorka Srbije u Kini Maja Stefanović i kineski ambasador u Beogradu Li Ming sa suprugom.

U čast kineskog predsednika KUD “Kolo” izvelo je dve numere, “Igrale se delije” i “Moravac”.

Na ulicama Beograda vijore se zastave Kine i Srbije.

Postavljeni su i bilbordi sa natpisom na srpskom i kineskom jeziku: Dobro došli poštovani kineski prijatelji, a duž auto-puta bandere su okićene zastavicama dve države.

Si Đinpingova delegacija broji oko 400 članova, a njegov boravak u Srbiji obezbeđivaće oko 3.400 policajaca.

Svečani doček kineske delegacije, koja broji 400 ljudi, predviđen je za sredu ispred Palate “Srbija”.

Dvodnevna poseta predsednika Narodne Republike Kine Si Đinpinga u Srbiji, na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića, počinje danas, a dvojica lidera razgovaraće o nizu tema, od političkih, ekonomskih i tehnoloških, pa do saradnje u oblasti kulture.

Ovo je prva poseta predsednika Sija Evropi u poslednjih pet godina.

Petodnevnu turneju kineski lider počeo je posetom Francuskoj 5. maja, danas i sutra je u Beogradu, a nakon toga očekuje ga poseta Budimpešti.

Si je poslednji put bio u Srbiji 2016, što je bila prva poseta predsednika Kine Srbiji nakon 32 godine i tom prilikom je potpisana Deklaracija o strateškom partnerstvu.

Dolazak Sija Đinpinga poklapa se sa obeležavanjem 25. godišnjice od bombardovanja kineske ambasade tokom NATO agresije 1999. godine kada je u NATO udarima poginulo troje kineskih novinara.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad