Svijet

Si Đinping: Kina ne igra geopolitičke igre i protivi se jednostranim sankcijama

Foto: Getty

Kina ne prihvata ideološku konfrontaciju, geopolitičke igre, niti blokovsku politiku i protivi se jednostranim sankcijama, ekonomskoj prinudi i prekidu veza, poručio je kineski predsjednik Si Đinping na ceremoniji otvaranja Trećeg međunarodnog foruma „Jedan pojas, jedan put“ u Pekingu.

Prema njegovim riječima, Kina ne teži izolovanoj sopstvenoj modernizaciji, već je spremna da uloži napore da sprovede modernizaciju svih zemalja svijeta.

Lider Kine je u svom obraćanju obećao da će kinesko tržište biti pristupačnije međunarodnim kompanijama i novim investicijama koja prelaze 100 milijardi dolara, kao i drugim ekonomijama u razvoju i dvema razvojnim bankama – Kinesku razvojnu banku i Izvozno-uvoznu banku Kine, sa finansijskim okvirom od 47,9 milijardi dolara, kao i dodatnih 11 milijardi dolara koje će biti uloženo u projekte inicijative „Pojas i put“.

U okviru foruma „Jedan pojas, jedan put“ se održava i poslovni forum, na kome su postignuti sporazumi o saradnji u vrijednosti od 97,2 milijarde dolara, dodaje lider Kine. „Nacrti saradnje su se pretvorili u prave projekte“, dodaje on.

Obraćajući se pred više od 1.000 kineskih i stranih delegata  Si je rekao da je takva kineska politika pojačala protok robe, kapitala, tehnologije i ljudskih resursa u zemlje koje učestvuju u inicijativi.

„Kina je postala glavni trgovinski partner za više od 140 zemalja i regiona, a postaje i glavni izvor investicija za sve veći broj zemalja“, naglašava predsjednik Kine.

Treći međunarodni strateški forum „Pojas i put“ otvoren je danas u Pekingu, a okupio je zvaničnike iz više od 130 zemalja i 30 međunarodnih organizacija.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad