Politika

Selaković: Srbija za jačanje bilateralnih odnosa sa Holandijom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković razgovarao je sa ambasadorom Kraljevine Holandije Jostom Reinćesom.

Selaković je poručio da je Srbija opredeljena za dalje jačanje bilateralnih odnosa, realizaciju poseta na najvišem nivou i intenziviranje saradnje u brojnim oblastima od obostranog interesa.

S tim u vezi, Selaković je naglasio značaj njegove predstojeće posete Holandiji krajem novembra, posebno se osvrnuvši na to da je poslednja poseta srpskog ministra spoljnih poslova bila pre 14 godina.

Takođe, Selaković je izrazio nadu da će se u narednom periodu realizovati poseta premijera Holandije Marka Rutea Srbiji.

Selaković je istakao da je naša zemlja posvećena unapređenju ekonomske saradnje sa Holandijom, povećanju robne razmene, ali i daljem privlačenju holandskih investicija.

Selaković je podvukao da je strateško opredeljenje Srbije članstvo u EU, ukazavši da se naša evropska orijentacija dokazuje kroz intenziviranje reformskog procesa i ispunjavanje obaveza iz pristupnog procesa, ali i napomenuvši da napredak u tom procesu nije praćen odgovarajućom dinamikom pristupnih pregovora.

Govoreći o našim spoljnopolitičkim prioritetima, Selaković je izdvojio regionalnu saradnju i ekonomsko povezivanje regiona, posebno kroz inicijativu „Otvoreni Balkan“ i stvaranje jedinstvenog ekonomskog prostora.

Kada je u pitanju dijalog Beograda i Prištine, Selaković je ponovio da su dijalog i kompromis jedini pravi put za postizanje održivog dogovora, ali i podsetio da je naša strana ispunila svoje obaveze, dok Priština konstantno odbija da sprovede dogovoreno, pre svega da omogući formiranje Zajednice srpskih opština.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad