Vijesti

Selaković: Srbija uradila mnogo na polju reformi, očekujemo da se to vrednuje

Ministar spoljnih poslova Republike Srbije Nikola Selaković sastao se u Hagu sa holandskim ministrom inostranih poslova Benom Knapenom, sa kojim je razgovarao o evropskom putu Srbije, inicijativi “Otvoreni Balkan”, situaciji u regionu, kao i o produbljivanju političke i ekonomske saradnje.

Foto: Kurir

Selaković je rekao da je značaj njegove posjete Holandiji višestruk s obzirom na to da je, ne samo prošlo 14 godina otkako je posljednji ministar spoljnih poslova Srbije bio u posjeti Hagu, već i zato što je 2021. godina u kojoj obilježavamo 130 diplomatskih odnosa između Kraljevine Holandije i Srbije.

Selaković je rekao da se u tih 130 godina naših odnosa mnogo toga promijenilo, a da je sa holandskim kolegom razgovarao o mnogim pitanjima od zajedničkog interesa.

“Dotakli smo se evropskog puta Srbije, napredovanja u pregovaračkom procesu. Naravno da sam tu iznio ono što je Srbija učinila do sada na polju ekonomskih reformi i reformi u oblasti vladavine prava, jačanja pravne države, što svjedočimo upravo brojem i obimom investicija koje dolaze u Srbiju. Nigdje neće te investicije da dođu ako je ta zemlja nesigurna, ako nema stabilan i predvidiv pravni sistem”, rekao je Selaković.

Uvjereni smo da smo uradili mnogo.

Selaković je naglasio da je sa naše strane izraženo očekivanje da će se na odgovarajući način vrednovati ono što smo do sada uradili, a uvereni smo da smo uradili mnogo.

Prema njegovim riječima, nismo uvijek imali na našem putu evrointegracija holandski glas na svojoj strani.

“Oni su znali da uvijek budu prepoznati kao neko ko je strog, ali principijelan, ono što vam misle, to vam i kažu, sa tim morate da se nosite i borite. Konstatovali smo da nije normalno da, u slučaju dvije države koje baštine saradnju 130 godina, prođe 14 godina od posljednje posjete ministra spoljnih poslova Srbije Holandiji. Naše privredne zajednice u dobroj mjeri prevazilaze tu saradnju, tu je saradnja intenzivnija, ali postoji mnogo prostora za njeno produbljivanje” , rekao je Selaković.

Selaković je prenio da je Holandija posebno zainteresovana za situaciju u našem regionu, da joj je važan stav Srbije i kako se Srbija postavlja prema svim izazovima sa kojima se region susreće.

“Ono što je veliko ohrabrenje za nas je holandska podrška inicijativi “Otvoreni Balkan”. To je bila posebna tema na sastanku”, rekao je Selaković, i naveo da ta inicijativa predsjednika Aleksandra Vučića, u koju su se uključile Albanija i Sjeverna Makedonija jeste nešto što nailazi na ozbiljnu podršku.

Selaković je rekao da je Holandija od 2010. do 2020. godine nominalno najveći investitor u srpsku privredu, da su holandske kompanije u tom periodu uložile 8,5 milijardi evra, a da u ovom trenutku holandske kompanije u Srbiji zapošljavaju više od 17.000 radnika.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad