Politika

Selaković: Srbija je čvrsto posvećena osnovnim principima UN kao što su očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i mirno rješavanje sporova između zemalja!

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković istakao je danas da Srbija ostaje čvrsto posvećena osnovnim principima Ujedinjenih nacija kao što su očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta, i mirno rješavanje sporova između zemalja.Na obilježavanju Dana UN i 76. godišnjice te međunarodne organizacije, u Muzeju savremene umjetnosti u Beogradu, Selaković je poručio da očuvanjem svog teritorijalnog integriteta i suvereniteta branimo ne samo sopstvene nacionalne interese, već i međunarodno pravo i ključne principe Povelje UN.-U svakoj prilici ističemo da rezolucija SB UN 1244, koja potvrđuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije i dalje ostaje na snazi- istakao je Selaković.

Foto: Nova.rs

On je istakao neophodnost nastavka misije Unmika na Kosovu i Metohiji, posebno u svijetlu sve brojnijih napada na srpsko stanovništvo u južnoj pokrajini, navedeno je u saopštenju.

Selaković je naveo da Srbija snažno podržava princip multilateralizma, rekavši da se samo zajedničkim delovanjem, međusobnim usaglašavanjem i uvažavanjem mogu naći odgovori u suočavanju sa izuzetno složenim savremenim globalnim izazovima.

-Naša podrška multilateralizmu nedavno je izražena i potvrđena i kroz održavanje jubilarne 60. godišnjice Prvog samita Pokreta nesvrstanih zemalja u Beogradu 1961. godine, čiji principi, ciljevi i aktivnosti su inspirisani osnovnim principima i ciljevima Ujedinjenih nacija-istakao je Selaković napomenuvši da je pomenuta konferencija, na kojoj je učestvovalo 120 delegacija, bila jedan od najvećih multilateralnih skupova ove godine u Evropi i svetu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad