Svijet

Selaković: Saradnja Srbije i Francuske bilježi konstantan napredak

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković zvaničnu posjetu Francuskoj započeo je sastankom u Nacionalnoj skupštini gdje je razgovarao sa predstavnicima oba doma Parlamenta.

Selakovic
Foto: Borba

Selaković je konstatovao da Srbiju i Francusku vezuje istorijska bliskost i prijateljstvo, poručivši da je Francuska jedan od najznačajnijih političkih i ekonomskih partnera Srbije.

U razgovoru sa senatorima i poslanicima, ministar je izrazio zadovoljstvo činjenicom da ukupna saradnja dvije zemlje bilježi konstantan napredak i da je politički dijalog odličan, ali i ocijenio da je Srbija, u skladu sa strateškim partnerstvom, opredjeljena za dalje unapređivanje odnosa sa Francuskom.

“Svjedočimo intenziviranju naših odnosa, koje je nastupilo nakon posjete predsjednika Makrona Srbiji 2019. godine, kada je i partnerstvo dvije zemlje dobilo na snazi”, rekao je Selaković dodavši da je saradnja naročito intenzivirana u oblasti ekonomije.

Selaković je istakao da je Francuska veoma važan ekonomski partner i sve više prisutna kao investitor u Srbiji, dodavši da posebno raduje to što francuski privrednici u kontinuitetu pokazuju interesovanje za poslovanje u Srbiji.

Selaković je naglasio da je Srbija privukla čak 80 odsto francuskih investicija u čitavom regionu.

Selaković je istakao da je naša zemlja posvećena regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju i povezivanju cijelog regiona, informisavši sagovornike o inicijativi predsjednika Srbije „Otvoreni Balkan“, čiji su značaj do sada prepoznali Albanija i Sjeverna Makedonija.

Selaković je sagovornike informisao i o situaciji na Kosovu i Metohiji, kao i o toku dijaloga Beograda i Prištine. Prenio je da je jedini put za postizanje održivog rješenja upravo dijalog, naglasivši da Beograd, bez obzira na opstrukcije Prištine, ostaje dosljedno na toj poziciji.

Selaković je zahvalio Francuskoj na podršci koju pruža napretku naših evrointegracija, rekavši da je nedavno otvaranje klastera valorizacija reformi koje je sprovela Srbije.

Selaković je istakao da će naša zemlja nastaviti još dinamičnije da radi na reformskom procesu, i da se nadamo da će to dovesti do otvaranja novih klastera, posebno tokom predstojećeg predsjedavanja Francuske Savetu EU.

Kada je riječ o parlamentarnoj saradnji, Selaković je ukazao da je ona intenzivirana u proteklih nekoliko godina, prenijevši da bi bilo od velikog značaja da predsjednik Senata Žerar Larše, kao i senatori i poslanici, u narednom periodu posjete Srbiju.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad