Vijesti

Selaković razgovarao sa Karmelom Ađijusom i Seržom Bramercom

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković imao je u Hagu odvojene susrete sa predsjednikom i glavnim tužiocem Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove, Karmelom Ađijusom i Seržom Bramercom.

Foto: Informer

Selaković je ocijenio da je veoma značajno što ima priliku da sa predsjednikom i glavnim tužiocem razgovara o saradnji Srbije sa Mehanizmom, naročito imajući u vidu da će sjednica Savjeta bezbjednosti UN na kojoj će biti razmatran šestomjesečni izvještaj predsjednika i tužioca Mehanizma biti održana 13. decembra.

Posvećenost Republike Srbije procesuiranju ratnih zločina je do sada iskazana višegodišnjim naporima da svi odgovorni za ratne zločine budu privedeni pravdi, kako kroz procesuiranje učinilaca pred domaćim pravosudnim organima, tako i kroz saradnju sa Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju i Međunarodnim rezidualnim Mehanizmom za krivične sudove, rekao je Selaković, te, s tim u vezi, podsjetio da je Vlada Srbije 14. oktobra ove godine usvojila petogodišnju Nacionalnu strategiju za procesuiranje ratnih zločina, kao krovni strateški dokument u ovoj oblasti.

Selaković je podvukao da je Srbija okrenuta budućnosti i saradnji, posebno napominjući da bi bolja regionalna saradnja, pogotovo kada je riječ o optužnicama za ratne zločine, doprinijela pomirenju na našim prostorima.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad