Vijesti

Selaković odgovorio Fon Kramon: Srbija je još po Sretenjskom Ustavu garantovala slobodu svakom robu!

Član Predsjedništva SNS Nikola Selaković odgovorio je na optužbe za „moderno ropstvo“ u Srbiji.

Foto: Kurir

Saopštenje Nikole Selakovića prenosimo u cjelosti:

Evroposlanica Viola fon Kramon ponovo je osula senzacionalističku tiradu na Srbiju, optužujući je ni manje ni više nego za „moderno ropstvo“ i „trgovinu ljudima u svrhu radne eksploatacije“, na način koji još jednom potvrđuje da njen zadatak nije unapređenje nivoa demokratije u našoj zemlji, već satanizacija Srbije.

Od gospođe Fon Kramon i bilo kog drugog evroposlanika očekujemo konstruktivne kritike, koje bi bile podsticaj da se u Srbiji nešto promeni nabolje, ali njen najnoviji napad nema takav cilj, već iza njega stoji agresivna antisrpska i antikineska agenda, koja nema nikakve veze sa brigom za ljudska prava.

Najviši državni zvaničnici i nadležni organi hitno su reagovali nakon medijskih napisa o položaju vijetnamskih radnika u jednoj od fabrika u Srbiji i ispostavilo se da činjenice nemaju mnogo veze sa slikom stvorenom u naručenom i koordinisanom političko-propagandnom napadu na Srbiju.

Srbija će naravno nastaviti da se stara o zaštiti ljudskih prava i gospođa Fon Kramon je dobrodošla da nam u tome pomogne dobronamernim savetima, ali sa indignacijom odbacujem stigmatizovanje Srbije kao zemlje u kojoj postoji „moderno ropstvo“.

Podsećam da je Srbija u svom prvom konstitutivnom aktu, Sretenjskom ustavu, garantovala slobodu svakom robu koji kroči na njeno tlo, a u tom trenutku su mnoge države koje danas slove za instruktore demokratije svoju ekonomiju i dalje praktikovale ili tolerisale robovlasništvo. Srbija je do danas ostala čvrsto i nepokolebljivo odana temeljnim vrednostima proklamovanim daleke 1835. godine.

Našoj ustavotvornoj tradiciji dodao bih i antikolonijalnu tradiciju, jer Srbija je, kao deo nekadašnje SFRJ, aktivno podržavala antikolonijalnu borbu porobljenih naroda, a oni su se oslobađali upravo od današnjih učitelja demokratije.

Uostalom, desetine hiljada Srba su za vreme Drugog svetskog rata bili silom odvedeni iz svoje zemlje kao roblje, i siguran sam da nema potrebe da gospođu Fon Kramon poučavam gde su bili odvedeni i ko ih je odveo, i koliko je, u skladu sa tim, uvredljivo i apsurdno to što Srbiju opsuje kao robovlasničku zemlju.

Izvor: Novosti

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad