Srbija

Selaković: Objediniti još više srpsku dijasporu u Francuskoj

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković se, na kraju dvodnevne zvanične posjete Francuskoj, sastao u Parizu sa predstavnicima srpske dijaspore, sa kojima je razgovarao o položaju Srba u toj zemlji i potrebi da se udruženja okupe u zajedničkom djelovanju na negovanju svog identiteta, ali i promociji Srbije i srpske kulture.

Foto: Kosovo Online

Selaković je na sastanku ukazao na značaj produbljivanja veza Srbije i Francuske i ulogu koju dijaspora može da ima u tom procesu, ukoliko djeluje konkretnije i koherentnije.

Kako je rekao, za Ministarstvo spoljnih poslova, ali i našu dijasporu u Francuskoj, veoma je značajno to što ćemo do kraja ove godine imati na funkciji novog direktora Kulturnog centra u Parizu, gde ćemo u budućnosti kroz bogatije i sadržajnije programe promovisati Srbiju i njenu kulturu.

Procenjuje se da u Francuskoj živi oko 200.000 pripadnika srpske dijaspore, koja je nastanjena u različitim krajevima, uglavnom u Parizu, ali i na jugu Francuske u oblasti Liona.

Današnjem sastanku u Parizu prisustvovali su, između ostalih, predstavnici Saveza Srba u Francuskoj, Skupštine dijaspore Srba južne Francuske, udruženja „Šumadija-Sans“ i mnogih drugih kulturno-umetničkih i iseljeničkih udruženja.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad