Vijesti

Selaković: Intenzivan dijalog sa visokim zvaničnicima EU

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković sastao se sa Enrikeom Morom, zamenikom generalnog sekretara za politička pitanja i političkim direktorom Evropske službe za spoljne poslove Evropske unije (EEAS).

Foto: Kurir

Selaković je poručio da je od velikog značaja intenzivan dijalog koji Srbija ostvaruje sa visokim zvaničnicima EU, ocenivši veoma pozitivno bilateralne političke konsultacije Ministarstva spoljnih poslova i EEAS, koje su juče održane u Beogradu.

Selaković je podvukao da je članstvo Srbije u EU prioritet naše spoljne politike i strateško opredeljenje, istakavši da smo u potpunosti posvećeni reformskom procesu i unapređenju svih segmenata našeg društva, a da dinamikom pristupnih pregovora očekujemo nastavak valorizacije naših reformskih napora.

Takođe, Selaković je preneo da smatramo da proces proširenja treba da ostane visoko na agendi EU i paralelan sa procesom reformi same Unije.Selaković je istakao da je Srbija posvećena miru i stabilnosti i da je regionalna saradnja naš spoljnopolitički prioritet, posebno napominjući inicijativu „Otvoreni Balkan“ čiji je smisao ekonomsko povezivanje regiona.

Zamenik generalnog sekretara Mora je pozdravio dosadašnji nivo saradnje EU i Srbije u oblasti zajedničke bezbednosne i odbrambene politike, kao i važan doprinos Srbije misijama i operacijama EU. Takođe je istakao potrebu da Srbija nastavi da unapređuje progresivno usklađivanje sa politikama i stavovima koje EU usvaja u oblasti zajedničke spoljne i bezbednosne politike, u skladu sa okvirom za pregovore o pristupanju EU.

(Borba)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad