Politika

Selaković: Cilj državne politike je jaka i stabilna Srbija

Ministar spoljnih poslova Nikola Selaković izjavio je da je za Srbiju u predstojećem periodu najvažnije da očuva uzlazni trend razvoja koji daje ozbiljne rezultate, a da je najveći izazov očuvati mir i stabilnost u zemlji i regionu.

Foto: Kurir

Selaković je rekao da se upravo u energetskoj krizi vidi koliko je politika koju vodi predsednik Aleksandar Vučić dobra i ispravna i naveo da je u fokusu te politike interes Srbije i njenih građana.

Prema njegovim rečima, Srbija je nedvosmisleno na jasnom evropskom putu, reformiše svoje društvo i ti napori se valorizuju otvaranjem klastera, ali i ljubomorno čuva i unapređuje svoja tradicionalna partnerstva i prijateljstva.

Selaković je naveo da u takvoj simbiozi ciljeva Srbija najviše prednosti stiče sama za sebe.

“Kako da se odreknete Ziđina, kada ste videlo da će u ovoj godini apsolutno najveći rast biti zabeležen u oblasti rudarstva, gde smo prethodnih decenija na neki način i zaostajali? Kako da se odreknete saradnje i prijateljstva sa Rusijom kada vidite da u energetskoj krizi upravo to prijateljstvo Srbiji obezbeđuje energetsku stabilnost na kojoj počiva privredna i društvena stabilnost?”, upitao je Selaković.

“Kako da se odreknete evropskih integracija, kada 67 odsto naše trgovinske razmene se odvija sa članicama EU? Ne možete ničega od toga da se odreknete, to je u biću srpskog položaja i srpske politike“, rekao je Selaković.

Kako je naglasio, osnovni cilj državne politike je jaka, stabilna i moderna Srbija koja je za svakog građanina najsigurnija kuća.

Selaković je, odgovarajući na pitanje da li očekuje pritiske na Srbiju u vezi sa Kosovom i Metohijom i Republikom Srpskom, rekao da je važno da se Srbija ubrzano razvija i da reaguje na provokacije tako što će da jača svoj kredibilitet i svoju poziciju.

“Predsednik Vučić je jasno postavio kako se to radi. Naš zadatak je da ga sledimo i širimo dobru priču o nama i privlačimo nove investicije“, rekao je Selaković i naveo da to što Srbija ne odgovara na svaku provokaciju ne znači da smo slabi, već da je nekada mudrije prećutati.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad