Srbija

Šefica srpske delegacije u SE: Manevarski prostor nam sužen, misle da je blef da ćemo napustiti SE

Foto: Getty

Vanredni sastanak Političkog komiteta zakazan je za 27. mart da bi sve bilo spremno za plenum u aprilu, moguće 18. aprila, a kada se završi glasanje u PSSE

Šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope (PSSE) Biljana Pantić-Pilja izjavila je da je manevarski prostor Srbije vrlo sužen pred sutrašnji sastanak Političkog komiteta PSSE na kojem će se glasati o izveštaju Dore Bakojani, u kojem je data preporuka da Kosovo bude primljeno u ovu organizaciju.

“Bakojani će da predstavi svoj izveštaj i stav koji je nažalost promenila u odnosu na pre dve nedelje. Biće diskusije i očekuje se glasanje, a za izglasavanje izveštaja biće dovoljne dve trećine glasova. Imajući u vidu da u PSSE više nisu ni delegacije Rusije, a od januara ni delegacije Azerbejdžana, manevarski prostor Srbije je dosta sužen što se tiče broja naših prijatelja u PSSE”, kaže Pilja za Kosovo onlajn.

Podseća da je pre samo dve nedelje Bakojani decidno nekoliko puta ponovila da će dati pozitivno mišljenje tek kada Kosovo ispuni tri uslova u vezi sa vraćanjem zemljišta manastiru Visoki Dečani po presudi Ustavnog suda iz 2016. godine, Zajednicom srpskih opština, što je obaveza po Briselskom sporazumu i eksproprijacijom zemljišta, a jedino što je Priština u međuvremenu uradila je da je konačno primenila odluku Ustavnog suda.

“I to je sada za Bakojani bilo dovoljno da promeni stav. Mi uvek ističemo da članovi 3 i 4 Statuta SE govore da član SE može da bude samo država u kojoj postoji poštovanje prava i poštovanje ljudskih i manjinskih sloboda. Konstantno ističemo da Kosovo nije država, ali oni to pokušavaju da suzbiju, dok se mi pozivamo na Rezoluciju SB UN 1244 da je Kosovo južna srpska pokrajina i da nijedan entitet ne može da postane članica SE, kao i da nema poštovanja već konstantnog kršenja ljudskih prava, posebno prava Srba, ali oni to ne žele ni da čuju. Tako da je ova njena izjava ’sad ćete to moći da kažete Evropskom sudu za ljudska prava’, iako u izveštaju ni ne spominje svo to kršenje ljudskih prava, vrlo licemerna”, kaže Pantić-Pilja.

Povodom pisma koje su Bakojani uputili predsednica, premijer i predsednik Skupštine takozvanog Kosova, u kojem su naveli da se obavezuju da će poštovati sve članove sporazuma iz Brisela i njegovog aneksa iz Ohrida, uključujući i formiranje Zajednice srpskih opština, šefica stalne delegacije Skupštine Srbije u PSSE, kaže da ono nema težinu, jer je to trebalo da se ispuni pre 11 godina.

“To je pismo zahvalnosti Bakojani, PSSE i svima ostalima koji po veoma ubrzanoj i čudnoj proceduri žele da prime tzv. nezavisno Kosovo kao člana SE”, kaže Pantić-Pilja.

Šefica delegacije Crne Gore u PSSE Maja Vukićević, kako je najavljeno, neće glasati za prijem Kosova u SE, uprkos tome što Podgorica priznaje Kosovo, a Pantić-Pilja kaže da kao što postoje svetli primeri poput ovog, postoje i negativni.

“Hoću da zahvalim šefici crnogorske delegacije koja je zaista svaki put pokazala da je na našoj strani, odnosno na strani poštovanja međunarodnog prava. Ali imamo i negativne primere. Na primer, poslanik iz Rumunije koja nije priznala Kosovo, zagovara da Kosovo postane nezavisno i podržava da postane član SE. Svaki poslanik u PSSE glasa po svom ličnom nahođenju, a dve trećine glasova prisutnih članova u PSSE je dovoljno za pozitivno mišljenje, posle čega konačnu reč daje Komitet ministara u maju”, kaže šefica delegacije Srbije u PSSE.

Kako ukazuje, ovaj vanredni sastanak Političkog komiteta, zakazan je navrat-nanos za 27. mart da bi sve bilo spremno za plenum u aprilu, moguće 18. aprila, a kada se završi glasanje u PSSE, zahtev Kosova ide na odlučivanje u Komitet ministara.

“Oni žele da to bude svojevrsno obeležavanje 75 godina postojanja SE, demokratske institucije, koja krši sve principe na kojima je zasnovana”, kaže Pantić-Pilja.

O tome da li na stavove članica SE može da utiče najava mogućeg izlaska Srbije iz Saveta Evrope u slučaju da “Kosovo” bude primljeno u ovu organizaciju, ona kaže da se vidi da im nije prijatno zbog te najave.

“Smatraju da blefiramo. Zato što nije lako da objasnite zašto se jedna država sama povlači iz SE. Ali pokazali su da ne poštuju nijedan demokratski princip. Izbacili su Azerbejdžan u januaru, sada će da prime Kosovo… Ukoliko dođe do prijema Kosova, očekujem reakciju države Srbije”, kaže Pantić-Pilja.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad