Svijet

Šef izraelske vojne obavještajne službe: Izrael umiješan u ubistvo iranskog generala

Izrael je bio umiješan u ubistvo komandira Snage Kuds iranske Revolucionarne garde Kasema Sulejmanija (Qasem Soleimani) ubijenog u udaru američkog drona kraj Bagdada u januaru prošle godine, izjavio je načelnik izraelske vojne obavještajne službe general major Tamir Hajman (Hayman).

Izrael
Foto: Borba

On je u jednom intervjuu opisao to ubistvo kao jedno od „značajnih i važnih“ tokom svog mandata, a drugo je ubistvo lidera Islamskog džihada Baha Abu al Ate, prenosi danas izraelski list Harec.

„Ubistvo Sulejmanija je dostignuće, jer su naši glavni neprijatelji, po mom mišljenju, Iranci. Dva značajna i važna ubistva mogu biti zabilježena u mom mandatu“, rekao je Hajman i dodao da je Izrael izveo više operacija da omete širenje iranskog oružja i fondova širom regiona.

Sulejmani je bio umiješan u iransku vojnu aktivnost u mnogim zemljama, uključujući Irak, Avganistan i zemlje Kavkaza i smatrao se jednim od najbližih saradnika iranskog vrhovnog lidera Ali Hameneija (Khamenei), navodi Harec.

Nekoliko dana poslije ubistva En-Bi-Si vesti (NBC News) su objavile da je izraelska obavještajna služba pomogla SAD da ubiju Sulejmanija.

Kako je navedeno, doušnici na međunarodnom aerodromu Damask su obavijestili Centralnu obavještjanu agenciju SAD (CIA) kada je avion u kome je bio Sulejmani poletio za Bagdad, a Izrael je potvrdio da je to rekao Amerikancima.

Američki novinski veb-sajt Aksios je nedavno prenio da je predsjednik SAD Donald Tramp (Trump) povjerio izraelskom novinaru Baraku Ravidu da je osjećao kako Jerusalim manipuliše njime, te da je „bio vrlo razočaran u vezu Izraela sa tim događajem“.

Tramp je takođe rekao da je bivši premijer Izraela Benjamin Netanjahu bio „voljan da se bori protiv Irana do posljednjeg američkog vojnika“.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad