Politika

SDT formiralo predmet povodom navoda DF o prisluškivanju u hotelu “Palas”

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet povodom navoda lidera DF-a da su njihovi članovi prisluškivani u hotelu “Palas” u periodu od 5. do 7. jula 2020.

Kako je nedavno izjavio Milan Knežević, jedan od lidera DF-a, prema njihovim operativnim saznanjima, koje su navodno dobili iz Ministarstva unutrašnjih poslova, došli su do podataka da je Agencija za nacionalnu bezbjednost u periodu od 5. do 7. jula 2020. ozvučila čitav hotel Palas kako bi prisluškivala 278 anketara, aktivista, poslanika i funkcionera DF-a koji su bili na seminaru.

“U ovom tužilaštvu povodom iznijetih navoda formiran je predmet i izviđaj je u toku”, saopšteno je iz SDT.

Da li su podaci, kako to tvrdi Knežević, iz MUP-a ili pak od nekog iz ANB-a, utvrdiće tužilaštvo koje će vjerovatno pozvati Kneževića da da iskaz povodom ovih navoda.

Prema saznanju Dnevnih, u jednom od brojnih video-poruka koje je ostavio dugogodišnji visoki funkcioner ANB-a Luka Bulatović nakon samoubistva, od kojih je neke i izbrisao, ali ostao je trag na hardveru laptopa, navodno se pominje ovo prisluškivanje.

Podsjećamo da je na osnovu krivične prijave ANB-a protiv za sad N.N. lica u Višem tužilaštvu formiran predmet zbog odavanja tajni sa nedavne sjednice skupštinskog odbora za bezbjednost koja je bila zatvorena za javnost.

Uprkos obavještenju da su podaci koji će se na sjednici razmatrati tajni i da nije dozvoljeno unošenje elektronskih uređaja i snimanje toka sjednice, kao i da je zabranjeno iznošenje u javnost podataka koji su razmatrani na sjednici, predsjednik tog odbora Milan Knežević je na konferenciji za medije, kako tvrde iz Specijalnog državnog tužilaštva, saopštio određene tajne podatke koji su prezentovani, kao i tok sjednice što, po ocjeni SDT-a, predstavlja tešku zloupotrebu.

Zbog postupka predsjednika Odbora za bezbjednost, glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić poručio je da neće više učestvovati u radu skupštinskog tijela kojim predsjedava Milan Knežević.

Knežević je sve to demantovao nazivajući ovakav Katnićev iskaz brutalnom neistinom te da je tajne podatke sa sjednice Odbora za bezbjednost objavio jedan dnevni list. On je izrazio sumnju da ih je Milivoje Katnić plasirao uvjeren da će istina biti objelodanjena nakon nezavisne istrage novog tužilaštva.

Samo mjesec ranije, odnosno krajem septembra, Raško Konjević iz SDP-a je tokom sjednice Odbora za bezbjednost i odbranu javno saopštio da se lideri Demokratskog fronta, Andrija Mandić i Milan Knežević, nalaze pod mjerama tajne službe, i to po osnovu ekstremizma.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad