Crna Gora

Savez Srba iz Crne Gore: Mi stojimo iza filma “Branili smo svetinje”, a ne partije, sve što je snimljeno je istina, a sa istinom se ne polemiše; Uskoro slijede nove epizode!

Savez Srba iz Crne Gore oglasio se povodom njihovog dokumentarnog filma “Branili smo svetinje”.

Foto: Borba

Njihovo saopštenje prenosimo u cjelosti.

Savez Srba iz Crne Gore koji djeluje u Srbiji i Republici Srpskoj je snimio film o jednom od najvažnijih događaja u Crnoj Gori u poslednjih sto godina i, po logici stvari, tražio je viđenje tog događaja od njegovih učesnika i svjedoka. Cilj nije bio da se afirmiše bilo koja stranka, nego da se predoči istina o tako važnom istorijskom događaju, kroz sjećanje njegovih najvažnijih aktera.

“Film „Branili smo svetinje“ je u suštini dokumentarni film, a sa dokumentima se ne polemiše. Pogotovo se ne polemiše sa filmskim dokumentima. Zato dokumentarni film ima svoju trajnu i posebnu težinu. Dokument je istina, a istina je jedna, i može da trpi sva iskušenja. Scene iz Skupštine Crne Gore su dokument snimljen službeno i od strane učesnika, što mu još više doprinosi na vjerodostojnosti. Scene rušenja zasijedanja Skupštine od strane DF-a su dokumentarne i mogu koristiti u razne svrhe, kako u svrhu sudova, tako i u službi istorije.

Svaka riječ poslanika DF, dakle, predstavnika naroda, dragocjeni je dokument i prilog za istoriju. I sve to može, naravno, da podliježe svakoj kritici. O estetici filma ove vrste, na primjer, ne raspravlja se. Najvažnija je i izdvaja se samo istina. A dokumentarni film je kamerom zabilježena istina. Takvi filmovi čuvaju se u arhivama kinoteka i tretiraju se kao nasleđe od izuzetne važnosti. Aktere drame u Skupštini, poslanike DF, niko nikad ne može izbrisati iz dokumentarnog filma jer su prvi koji su pozvali narod da izađu na ulice širom države. Tako je sve počelo, što i prenosi film. I to je svako vidio ko ima oči.

Rušenje diktatorskog režima Mila Đukanovića počelo je u noći izglasavanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti rušenjem zasijedanja Skupštine od strane DF i hapšenjem tih istih poslanika.

To je ključ filma. To film i prenosi.

Zašto nekome to smeta, ne znamo, ali znamo da brojnim faktorima u zemlji i inostranstvu ne odgovara jačanje srpske ideje, i stoga nastoje da tu ideju eliminišu tako što će neutralisati njene nosioce, prije svega DF kao glavnog promotera i reprezenta ideje srpskog jedinstva i zastupnika srpskih nacionalnih interesa u Crnoj Gori.

U našem filmu smo kroz razgovor s funkcionerima Demokratskog fronta i sveštenicima Mitropolije crnogorsko-primorske upravo prikazali sinergiju Srpske pravoslavne crkve i predstavnika tadašnje parlamentarne opozicije u Crnoj Gori koja je dovela do narodnog litijskog pokreta, prvo u Crnoj Gori, a potom i širom srpskih zemalja.

Podsjećamo autore teksta s portala Mitropolije crnogorsko-primorske da su organizator litija bile i ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, kao i sve ostale eparhije Srpske pravoslavne crkve u Srbiji, Srpskoj, regionu i dijaspori.

Pored crkvenih organizatora, saorganizatori litija bile su brojne studentske, omladinske, patriotske i političke organizacije, pa i naša organizacija je u skladu sa vlastitim moćima učestvovala u organizaciji u Srbiji i Republici Srpskoj. Litije su, dakle, bile svenarodna revolucija koja je docnije dovela do pobjede opozicije na parlamentarnim izborima i pada Demokratske partije socijalista u Crnoj Gori.

Na kraju, Mitropoliju crnogorsko-primorsku pitamo šta u našem filmu nije bilo tačno? Imamo pravo na svoje viđenje i tumačenje pokretanja litija i imamo namjeru da snimimo još nekoliko epizoda koje bi osvijetlile litijski pokret i u Srbiji i Srpskoj.

Autori filma kao nedobronamjerne i ispolitizovane odbacuju nekompetentne filmske kritike autora teksta na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske, pogotovo što nismo vidjeli do sada nikakvu sličnu kritiku skaradnih i bogoboračkih filmova koji se snimaju o našem Spasitelju Gospodu Isusu Hristu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad