Svijet

Saslušanje u Međunarodnom sudu pravde: Većina zemalja tvrdi da je Izrael prekršio međunarodno pravo

Foto: Brittanica

Iako su saslušanja održana u trenutku dok bukti rat između Izraela i Hamasa, ona su se odnosila na izraelsku okupaciju Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima

Najviši sud Ujedinjenih nacija, Međunarodni sud pravde, u ponedeljak je okončao istorijski postupak oko legalnosti 57-godišnje izraelske okupacije zemlje na kojoj Palestinci žele da osnuju državu, pri čemu je većina glasova na saslušanju bila protiv izraelske vlade.

Kako piše AP, saslušanje je trajalo šest dana i većina zemalja je tvrdila da Izrael krši međunarodno pravo i pozvala na uspostavljanje nezavisne palestinske države.

“Prava prepreka miru je očigledna — produbljivanje izraelske okupacije palestinskih teritorija, uključujući istočni Jerusalim, i neuspeh sprovođenja vizije dve države”, rekao je zamenik ministra spoljnih poslova Turske Ahmet Jildiz.

Fidži je jedna od nekolicine zemalja koje su tvrdile da Sud treba da odbije zahtev, direktno pominjući napade Hamasa koji su pokrenuli rat u Gazi i u kojima je poginulo oko 1.200 ljudi, dok su Hamasovi militanti zadržali skoro 250 talaca.

“Događaji od 7. oktobra 2023. pokazali su nam šta bi se moglo dogoditi ako bi došlo do potpunog i bezuslovnog povlačenja izraelskih bez neophodnih aranžmana koji bi garantovali bezbednost Izraela”, rekao je predstavnik Filipo Tarakinikini u ime južnopacifičke ostrvske nacije.

Iako su saslušanja održana u trenutku dok bukti rat između Izraela i Hamasa, u kome je prema Ministarstvu zdravlja Gaze ubijeno više od 29.000 Palestinaca, ona su se odnosila na izraelsku okupaciju Zapadne obale, pojasa Gaze i istočnog Jerusalima.

Krajem prošlog meseca, Sud je naložio Izraelu da učini sve što može da spreči genocid u Gazi. Južna Afrika je optužila Izrael za genocid, što je Izrael negirao i optužio tela UN i međunarodne tribunale za pristrasnost.

Izrael je Zapadnu obalu, istočni Jerusalim i Pojas Gaze zauzeo u ratu 1967. godine. Palestinci traže sve tri oblasti za svoju nezavisnu državu. Izrael Zapadnu obalu smatra spornom teritorijom, o čijoj budućnosti treba odlučivati u pregovorima.

Mirovni proces je više puta bio u zastoju zbog palestinskih napada, izraelskog širenja na okupiranoj teritoriji i nemogućnosti dveju strana da se dogovore o pitanjima kao što su konačne granice, status Jerusalima i sudbina palestinskih izbeglica.

Sud je 2004. rekao da je barijera koju je Izrael izgradio kroz istočni Jerusalim i delove Zapadne obale “suprotna međunarodnom pravu”. Takođe je pozvao Izrael da odmah zaustavi izgradnju. Izrael je ignorisao tu presudu.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad