Crna Gora

Samit lidera Zapadnog Balkana i EU u Kotoru 16. maja: Ne zna se ko će predstavljati Srbiju

Foto: canva stock

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će iduće nedelje verovatno ići u Njujork da bi se još jednom obratio pred Generalnom skupštinom UN svim zemljama sveta kako bi ih pozvao da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici

Samit lidera Zapadnog Balkana i Evropske unije biće održan u Kotoru 16. maja, a lideri regiona, predstavnici Evropske unije i Sjedinjenih Američkih Država razmatraće Plan rasta za Zapadni Balkan.

Kako je objavljeno na sajtu Vlade Crne Gore, među učesnicima će biti i visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj i pomoćnik američkog državnog sekretara zadužen za Evropu i Evroaziju Džejms O’Brajen.

Samit se organizuje pod sloganom “Jedan region, zajednička vizija”, a domaćin samita biće predsednik Vlade Crne Gore Milojko Spajić.

Kako je navedeno, dan uoči Samita, 15. maja, biće održan i sastanak ministara evropskih poslova i finansija Zapadnog Balkana, predstavnika Evropske komisije i partnerskih organizacija.

Američki Stejt department saopštio je da će pomoćnik sekretara za evropske i evroazijske poslove Džejms O’Brajen od 14. do 17 maja posetiti Crnu Goru i Gruziju i da će, u okviru posete Crnoj Gori, učestvovati na Samitu u Kotoru.

Njegov angažman na samitu biće usredsređen na regionalnu ekonomsku integraciju i mogućnost rasta koje nudi Plan rasta EU za Zapadni Balkan i ojačaće snažnu podršku Sjedinjenih Država putu Zapadnog Balkana ka članstvu u EU, navedeno je u saopštenju.

Na događaj su, osim lidera i ministara iz regiona, pozvane i partnerske organizacije kao što su Savet za regionalnu saradnju, Evropska banka za obnovu i razvoj, Evropska investiciona banka, Svetska banka, Transportna zajednica, Atlantski savez, Energetska zajednica, ali i Fondacija za otvoreno društvo Džordža Soroša.

Još nije sigurno ko će predstavljati Srbiju na Samitu u Kotoru, jer bi, prema nekim najavama, istovremeno mogla da bude održana i sednica Generalne skupštine UN.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da će iduće nedelje verovatno ići u Njujork da bi se još jednom obratio pred Generalnom skupštinom UN svim zemljama sveta i da ih pozove da ne glasaju za rezoluciju o Srebrenici.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad