Vijesti

Samardžić: Komunistička ideologija u CG idalje prejaka

Mada je vidljiva razlika ”pre i posle litija”, igrani film ”Opkoljeni” je, sasvim slučajno, pokazao, kao lakmus papir, da je ovde komunistička ideologija i dalje prejaka. To se vidi već iz načina na koji su mediji pisali o filmu, a da ga, naravno, nisu ni videli

Samardžić
Foto: Borba


PIŠE: Miloslav SAMARDžIĆ

Igrani film ”Opkoljeni”, u produkciji ”Pogleda” iz Kragujevca, počeće da se prikazuje u bioskopima u Srbiji od 14. aprila. Ali, ne i u Crnoj Gori. Po inerciji, kada je distributer ”Opkoljenih”, Deliusfilm iz Beograda, 31. marta poslao film bioskopima, najava je stavljena i na sajt najvećeg bioskopa u Podgorici. Usledili su brojni i burni protesti javnosti, tako da je film skinut sa repertoara već 1. aprila.

To nas je podsetilo na ogromnu razliku između Crne Gore na jednoj i Srbije i Republike Srpske na drugoj strani, kada je reč o razumevanju Drugog svetskog rata. Preciznije rečeno, kada je reč o prihvatanju, odnosno odbacivanju, komunističke ideologije.

U Crnoj Gori je i dalje zabranjeno osnivanje Ravnogorskog pokreta, kao i podizanje spomenika četničkim komandantima. Bilo je više pokušaja da se podigne spomenik vojvodi Pavlu Đurišiću, ali graditelji su stigli samo do postamenta. Onda je došla policija i postament je miniran.

U Crnoj Gori, takođe, nije rehabilitovan đeneral Draža, a izgleda ni bilo koji četnički komandant. Država nije osnovala komisiju za istraživanje zločina komunista (žrtve je, inače, popisala Mitropolija Crnogorsko-primorska).

S druge strane, u Srbiji Ravnogorski pokret postoji od 1990. godine. Nedugo potom, podignut je prvi spomenik četnicima, nedaleko od magistrale Šabac – Valjevo, da bi 1992. godine bio podignut i spomenk đeneralu Draži na Ravnoj Gori. Posle toga, podignuto je niz spomen obeležja đeneralu Draži, Račiću, Keseroviću, itd.

Narodna skupština Republike Srbije zakonski je izjednačila četnike i partizane još 2004, a Viši sud u Beogradu rehabilitovao je đenerala Dražu 2015. godine. U međuvremenu, rehabilitovan je veliki broj četnika, kao i žrtava komunista uopšte.

Država Srbija je, zatim, osnovala komisiju za ispitivanje zločina komunista, koja je sastavila spisak od 60.000 osoba ubijenih posle 12. septembra 1944. Takođe, bila je osnovana i državna komisija za pronalaženje groba đenerala Draže (čiji rad je, kao i rad prve komisije, sabotiran od strane komunističke duboke države u Srbiji, ali i komunističkih stranaka koje uporno ostaju u vlasti, poput Dačićevog SPS-a).

Dalje, predsednik Republike Srbije bio je jedan četnički vojvoda, Tomislav Nikolić, a predsednik Narodne skupštine i gradonačelnik Beograda bio je Dražin unuk, Vojislav Mihailović.

Celi državni vrh, sa predsednikom i premijerom na čelu, kao i sa američkim ambasadorom, svake godine odlazi u Pranjane, da oda počast herojima Misije ”Halijard”. Doduše, pri tome je vidan napor da se spašavanje oborenih savezničkih poilota pripiše narodu, a ne četnicima. Ali, svima je jasno da te akcije ne bi bilo bez četnika.

Najzad, na upravo završenim izborima, mandate u Narodnoj skupštini dobio je i Ravnogorski pokret, pored četiri stranke koje slede tradicije đenerala Draže i njegovih četnika: Dveri, POKS jedan i drugi i DSS. Naravno, iste tradicije sledi i vladajući SNS, ili barem jedan njegov veći deo.

Sve ovo što važi za Republiku Srbiju, manje-više važi i za Republiku Srpsku, od postojanja Ravnogorskog pokreta, do podizanja spomenika đeneralu Draži i četničkim komandantima, poput Drenovića i Tešanovića, spomen kompleksa ravnogorcima u Bileći, itd. Tako da, kada se u Republici Srpskoj čulo za događaje u Podgorici, producent je dobio veliki broj poziva da se film što pre prikaže na levoj obali Drine (prikazivanje filma u Republici Srpskoj počeće krajem aprila).

Sve u svemu, mada je u Crnoj Gori vidljiva razlika ”pre i posle litija”, igrani film ”Opkoljeni” je, sasvim slučajno, pokazao, kao lakmus papir, da je ovde komunistička ideologija i dalje prejaka. To se vidi već iz načina na koji su mediji pisali o filmu, a da ga, naravno, nisu ni videli.

Na primer, portal ”Analitika” stavio je ovakav naslov: ”U podgorički bioskop stiže film koji glorifikuje – četnike”. A u članku piše:

”U pitanju je srpsko ostvarenje ‘Opkoljeni’, zapravo fiktivna priča o tome kako Njemci tokom Drugog svjetskog rata progone – četnike. A njih predvodi Nikola Kalabić.

Udaljimo li se od fikcije, istorijska faktografija govori kako je Kalabić, zapravo, bio jedan od ključnih četnika koji su progonili članove Narodnooslobodilačkog pokreta, ali i da je i sam 1943. godine pokušao da se priključi njemačkom okupatoru, no bio je odbijen.”

Naravno, priča nije fiktivna, već je istinita, dokaziva na osnovu nemačkih, nedićevskih i četničkih dokumenata, kao i istraživanjem na licu mesta, u selu Osečenica kod Mionice, u kome su esesovci u jesen 1942. opkolili Kalabića.

”Analitika” dalje piše:

”Tokom Drugog svjetskog rata, Kalabić je, između ostalog, izvršio nebrojene zločine nad civilima širom Srbije.”

Međutim, komunisti nisu uspeli da dokažu ni jedan Kalabićev zločin, iako to pokušavaju, pred sudom u Valjevu, gde je u toku proces njegove rehabilitacije, već jedanaestu godinu. Nebrojene zločine počinili su zapravo komunisti, koji se u Crnoj Gori i dalje posmatraju onako kako su prikazani u partizanskim filmovima.

Već sledećeg dana, podgorički portal ”Balkan insing”, pisao je: ”Otkazana projekcija četničkog filma u Podgorici”. U članku se kaže:

”Nakon kampanje na društvenim mrežama i poziva na proteste, bioskop u Podgorici otkazao je projekciju srpske istorijske drame o rojalističkom četničkom pokretu iz Drugog svjetskog rata.”

Posle opisa filma, autor se osvrće na događaje u Crnoj Gori:

”Crnogorska vlada je 2016. godine zabranila Ravnogorski četnički pokret, tvrdeći da promoviše radikalne ideologije i etničku mržnju.

Svakog avgusta u selu Gornje Zaostro kod Berana, prosrpske organizacije odaju počast Pavlu Đurišiću, bivšem oficiru Vojske Kraljevine Jugoslavije i jednom od najbližih saradnika četničkog vođe Dragoljuba Draže Mihailovića.

U Zaostru je 2003. godine podignut memorijal Đurišiću, ali pošto je izgrađen bez dozvole, državni organi su ga uklonili.

Prilikom uklanjanja spomenika angažovana je specijalna policija zbog straha od mogućeg nasilja usled snažnog protivljenja Đurišićevih pristalica.”

Neverovatna je izjava režisera Danila Marunovića, za portal ”Gradski.me”:

“Nisam upoznat sa sadržajem filma, ali ne treba od toga praviti veliku priču. Napredne civilizacije poput Njemačke nikad sebi to ne bi dozvolile, već kaznile zakonom koji veliča Naci pokret. Sa druge strane, mi smo ti, građanski profilisani djelovi ove zemlje, koji smo OPKOLjENI. I to sa propagandom te vrste, u kojoj četništvo zauzima centralnu ideološku matricu, odmah pored radikalizovane crkve Srbije”.

Dakle, Marunović potpuno okreće događaje: film o borbi protiv nacista prikazuje kao naci-propagandu.

Najzad, navedimo i jednu pozitivnu reakciju, na portalu ”Srpska24.me”. Na ovom portalu, Ivan Milošević je pisao:

”Prijatno me je iznenadila informacija da će se od 14. aprila u bioskopu u ‘Delti’ prikazivati film ‘Opkoljeni’u režiji Miloslava Samardžića. U najavi ovog filma je istaknuto da obrađuje akciju Njemaca protiv četnika Nikole Kalabića u centralnoj Srbiji i prvi je film snimljen na Balkanu koji pripadnike JVuO ne prikazuje kao koljače i saradnike okupatora. Međutim, nije me iznenadiila reakcija DPS i montenegrinskih medija koji su najavu filma dočekali kao skandal vijeka i već se pripremaju da kako valja, odnosno u komunističkom stilu, dočekaju jedan film…

Nadam se da će uprava bisokopa u Delti narednih dana odoljeti pritiscima Montenegrina da skinu sa reportoara ‘Opkoljene’. Valjda nijesu vrane svima popile mozak u Crnoj Gori i valjda je došlo vrijeme da se slobodno i bez predrasuda pogleda jedan film o Drugom svjetskom ratu i nesrećnom srpskom građanskom raskolu, koji na te događaje ne gleda iz ugla Jajca i Drvara! Nadam se da još uvijek ima onih kojima komunizam nije sve na svijetu i koji znaju da je ta ideologija u crno zavila čitav svijet, a posebno Srbe, a posebno one naše pretke koji su komunisti nemilosrdno pobili u maju 1945. godine u Sloveniji! Nadam se iako sam prilično skeptičan!”

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad