Svijet

SAD: U januaru najveći rast inflacije u posljednjih četrdeset godina

Dolar
Foto: Borba

Povećanje cijena tokom januara uzrokovalo je najveći godišnji rast inflacije u Sjedinjenim Državama u posljednjih četrdeset godina.

Opšte poskupljenje, o kome je izvijestio američki Sekretarijat za rad, izazvano je porastom cijena stanarina, struje i hrane.

Kako izvještava agencija Rojters – moglo bi da pojača politički pritisak na predsjednika Džo Bajdena kome opada rejting usljed rastućih troškova života.

Bajden u saopštenju naveo da je izvještaj o rastu potrošačkih cijena podsjetnik da su budžeti Amerikanaca pod velikim opterećenjem, te da njegova administtracija koristi sva raspoloživa sredstva da riješi to pitanje.

Američki predsjednik ukazao je i na procjene analitičara da će inflacija da se smanji do kraja godine i dodao da su mjere njegove administracije dovele do pada novih prijava za pomoć nezaposlenima, ocjenjujući da je to znak “stvarnog napretka”.

Visok procenat inflacije zasijenio je ekonomski rast u SAD-u najbrži u posljednjih 37 godina, kao i povoljna kretanja na tržištu rada.

Ukupno povećanje cijena tokom januara iznosilo je 0,6 odsto. Od toga, hrana je poskupjela za 0,9 odsto, dok su namirnice koje se konzumiraju kod kuće skuplje za jedan odsto. Skuplje su žitarice, pekarski i mliječni proizvodi, voće i povrće.

Struja je skuplja za 4,2 odsto – što je, takoreći, neutralisalo efekte pojeftinjenja goriva i prirodnog gasa.

U prethodnih godinu dana Indeks potrošačkih cijena povećan je za 7,5 odsto – što je najveći porast u odnosu na 1982.

Ekonomija se bori sa visokom inflacijom, čiji je uzrok to što se, u vrijeme pandemije kovida 19, više troši na kupovinu dobara nego usluga.

Znatne novčane sume izdvojene za pomoć tokom pandemije pokrenule su potrošnju, ali su istovremeno ograničeni kapaciteti, jer su usljed pandemije sklonjeni radnici potrebni za proizvodnju i distribuciju do potrošača.

Usljed takvih ekonomskih kretanja, stručnjaci procjenjuju da bi Federalne rezerve od marta mogle početi sa podizanjem kamatnih stopa – kako bi ublažile inflatorne tokove.

Procjene su da bi osnovna kamatna stopa mogla biti povećana za pola odsto.

U istom danu objavljen je i izvještaj Sekretarijata za rad o zapošljavanju u kome je navedeno da je prijava za pomoć nezaposlenima u prethodnoj sedmici bilo manje za 16.000.

U skladu sa tim broj građana prijavljenih za pomoć u nedjelji okončanoj 5. februara iznosio je 223.000.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad