Svijet

SAD nudi nagradu od 10 miliona dolara ko pomogne u lociranju DarkSide hakera

Vlada Sjedinjenih Američkih Država ponudila je nagradu za informacije o vođama kibernetičke kriminalne grupe DarkSide, koja je nedavno izvela napad na jedan od glavnih američki naftovoda, javlja AFP.

Foto: Kurir

U četvrtak je SAD objavio nagradu od 10 miliona dolara (8,6 miliona eura) za informacije koje će pomoći u lociranju vođa hakerske grupe za ransomware poznata kao ‘DarkSide’.

Ucjenjivački software (engl. ransomware) je vrsta štetnog softwarea koja korisniku uskraćuje pristup resursima na računaru i traži plaćanje otkupnine za uklanjanje postavljenih blokada. Neki oblici ransomwarea kriptuju datoteke, dok drugi jednostavno zaključavaju sistem te prikazuju poruku koja korisnika nagovara na plaćanje otkupnine.

To je najnoviji pokušaj zaustavljanja cyber-iznuđivanja kroz napade ove grupe, koju Vašington okrivljuje za veliki prekid u radu naftovoda u maju ove godine.

Osim nagrade za lociranje vođa ove grupe, State Department takođe nudi do pet miliona dolara za informacije koje bi dovele do hapšenja i presuda bilo kojeg od njih, u bilo kojoj zemlji, koji pokuša da učestvuje u DarkSide hakerskim napadima.

“Sjedinjene Države na taj način pokazuju svoju posvećenost zaštiti žrtava ransomware-a širom svijeta od eksploatacije od strane cyber kriminalaca”, navodi se u saopštenju State Departmenta.

FBI je rekao da se DarkSide nalazi u Rusiji i da je odgovoran za hakerski napad u maju na ‘Colonial’ naftovod.

Napad na naftni kompleks izazvao je višednevnu blokadu rada naftovoda i prekid dotoka, što je uzrokovalo rast cijena gasa i nestašicu goriva na jugoistoku SAD-a.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad