Svijet

SAD: Neki od bezbjednosnih prijedloga Rusije su nam neprihvatljivi

SAD su spremne da razmatraju prijedloge Rusije u sferi bezbjednosti, ali se neki od njih smatraju neprihvatljivim, izjavila je pomoćnica američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Karen Donfrid.

Vasington
Foto: Borba

Ona je saopštila da su po pitanju bezbjednosnih prijedloga „SAD spremne da djeluju diplomatski preko brojnih kanala, uključujući bilateralnu saradnju, Savet Rusija-NATO i OEBS“.

„Spremni smo da diskutujemo o tim prijedlozima. Spremni smo da radimo na nekim stvarima i mislimo da će biti korisno da se o njima razgovara u formatima koje sam navela. U tim dokumentima postoje i druge stvari koje su, Rusi to znaju, neprihvatljive za nas“, istakla je Donfrid.

Što se tiče pregovora sa Rusijom u bilateralnom formatu i u okviru OEBS-a, SAD smatraju da bi oni mogli da budu održani u januaru 2022. godine, dodala je Donfrid.

Podsjetimo, Rusija je 17. decembra objavila nacrte sporazuma sa Sjedinjenim Američkim Državama i NATO-om koji, između ostalog, uključuju odredbe o uzajamnim garancijama bezbjednosti u Evropi, o nerazmještanju raketa srednjeg i kratkog dometa u uzajamnom dometu i o odbijanju daljeg širenja NATO-a na istok, uključujući i na račun bivših republika SSSR-a.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad