Svijet

SAD i Velika Britanija izveli udare protiv Huta u Jemenu

Foto: Reuters

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija izvele su udare na ciljeve povezane sa Hutima u Jemenu, potvrdili su zvaničnici.

Ovo su prvi takvi udari na položaje Huta koje podržava Iran od kada je ova grupa počela da napada međunarodne brodove koji plove u Crvenom moru, prenosi Rojters.

Američki i britanski udari na Jemen imali su za cilj vojne kapacitete Huta i nastojali su da izbegnu kolateralnu štetu, a akcije Huta predstavljaju pretnju SAD i celom svetu, rekli su američki zvaničnici.

Potvrdili su da su udari izvedeni iz aviona, brodova i podmornica. Za napade su korišćene rakete tipa “tomahavk” lansirane sa brodova i iz borbenih aviona.

Ciljevi Huta uključavali su logističke centre, sisteme PVO i skladišta oružja, navodi Rojters.

Huti: U napadima ubijeno pet, a ranjeno šest naših boraca

U napadima SAD i Velike Britanije na položaje Huta u Jemenu poginulo je pet boraca pokreta Huti, a šest je ranjeno, saopštila je ta grupa. Portparol Huta ponovio je da napadi neće “proći bez kazne ili odmazde”, prenosi Rojters.

On je rekao da su izvedeni napadi na 73 cilja u Jemenu. Glavni grad Sana, kao i gradovi Sada i Zamar i pokrajina Al-Hudaida samo su neki od ciljeva napada, potvrdio je portparol Huta, nazvavši te napade “američko-cionističko-britanskom agresijom”.

Ponovio je da će Huti nastaviti da blokiraju prolaz brodova u Crvenom i Arapskom moru, u znak podrške Palestincima u sukobu sa Izraelom.

Huti: SAD i Velika Britanija će platiti visoku cenu, napadi nas neće odvratiti od podrške Gazi

Zvaničnik Huta Husein Al Izi poručio je da će SAD i Velika Britanija “platiti visoku cenu” nakon što su te dve zemlje izvele napade na položaje te pobunjeničke grupe u Jemenu.

Portparol jemenskih Huta rekao je da nema opravdanja za ovu akciju SAD i Britanije, prenosi Rojters.

Huti su takođe najavili da će se nastaviti napade na brodove u Crvenom moru koji plove ka Izraelu.

SAD i Velika Britanija će “platiti visoku cenu” za ovu “očiglednu agresiju”, rekao je Al Izi za jemensku televiziju.

Portparol Huta Mohamed Abdulsalam napisao je na mreži X da Vašington i London greše ako misle da će njihovi udari “odvratiti Jemen od pružanja podrške Palestini i Gazi”.

Francuska i Nemačka: Napadi na Hute treba da spreče njihove napade u Crvenom moru

Francuska i Nemačka ponovo su danas osudile napade jemenskih pobunjenika Huta na trgovačke brodove u Crvenom moru, naglašavajući da američko-britanski napad na vojne ciljeve te grupe u Jemenu treba da spreči dalje napade Huta.

Francusko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da Huti snose izuzetno veliku odgovornost za eskalaciju sukoba u regionu zbog svojih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, preneo je Rojters.

Nemačko ministarstvo inostranih poslova saopštilo je na platformi X da cilj Zapada ostaje deeskalacija tenzija i obnavljanje stabilnosti u Crvenom moru.

Jordan: Neuspeh da se obuzda Izrael gura region Bliskog istoka ka još većem ratu

Jordan je danas upozorio da neuspeh da se obuzda izraelska, kako je navedeno, “ekstremistička” politika protiv Palestinaca gura region Bliskog istoka ka još većim sukobima i ratovima.

Jordanski ministar inostranih poslova Ajman Safadi ocenio je da Izrael izlaže bezbednost regiona opasnosti jer međunarodna zajednica nije, kako je naveo, uspela da zaustavi izraelsku agresiju na Palestince, javili su jordanski državni mediji, a prenosi Rojters.

Hamas oštro osudio američko-britanski napad na vojne ciljeve Huta u Jemenu

Palestinska militantna grupa Hamas oštro je danas osudila američko-britanski napad na vojne ciljeve jemenskih pobunjenika Huta u Jemenu.

Hamas je u saopštenju naveo da će SAD i Velika Britanija snositi odgovornost za uticaj tog napada na pogoršanje bezbednosti regiona, preneo je Rojters.

Savetnik premijera Iraka ocenio da Zapad širi sukob Izraela i Hamasa

Savetnik premijera Iraka Fadi al-Šamari ocenio je danas da Zapad širi sukob između Izraela i Hamasa i povećava tenzije u regionu, javila je iračka državna novinska agencija INA.

Al-Šamarijevi komentari usledili su nakon što su SAD, Velika Britanija i saveznici pokrenuli napade iz vazduha i sa mora na vojne mete jemenskih pobunjenika Huta, kao odgovor na njihove napade na brodove u Crvenom moru izvedene u znak protesta zbog izraelske vojne operacije u Pojasu Gaze, prenosi Rojters.

Zaharova: Vazdušni napadi na Jemen su nepoštovanje međunarodnog prava

Rusija je osudila napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu navodeći da su oni još jedan primer izvrtanja rezolucija Saveta bezbednosti UN i potpuno nepoštovanje međunarodnog prava.

Rusija poziva međunarodnu zajednicu da osudi napade na Jemen i da intenzivira međunarodne napore za sprečavanje eskalacije sukoba na Bliskom istoku, saopštilo je rusko Ministarstvo, prenosi RIA Novosti.

“Vazdušni napadi SAD na Jemen još su jedan primer toga kako Anglosaksonci izvrću rezolucije Saveta bezbednosti UN i potpuno zanemaruju međunarodno pravo radi eskalacije situacije u regionu zbog ostvarivanja svojih destruktivnih ciljeva”, napisala je portparolka Ministarstva Marija Zaharova na Telegramu.

Protesti aktivista u Njujorku i Vašingtonu protiv napada na Hute u Jemenu

Nekoliko desetina antiratnih aktivista protestovalo je na Tajms skveru u Njujorku i ispred Bele kuće u Vašingtonu zbog napada SAD i Velike Britanije na vojne ciljeve Huta u Jemenu.

Učesnici protesta rekli su da taj napad preti da izazove eskalaciju rata u Pojasu Gaze, javlja Rojters.

Agencija navodi da su demonstranti na Tajms skveru uzvikivali “Dalje ruke od Bliskog istoka”, “Dalje ruke od Jemena” i “Dalje ruke od Gaze”.

Učesnici protesta u blizini Bele kuće mahali su palestinskim zastavama i nosili transparente na kojima je pisalo “Slobodna Palestina” i “Zaustavite bombardovanje Jemena”.

Libanski Hezbolah osudio napade SAD i Velike Britanije na Hute u Jemenu

Libanska oružana grupa Hezbolah saopštila je danas da osuđuje britansko-američke napade na Jemen.

“Američka agresija još jednom potvrđuje da su SAD partner u tragedijama i masakrima koje je počino cionistički neprijatelj u Gazi i regionu”, navodi se u saopštenju ove ekstremističke grupe bliske Iranu, prenosi Rojters.

Saveznici saopštili da su napadi na Hute u Jemenu izvedeni u samoodbrani

Vlade Australije, Bahreina, Kanade, Danske, Nemačke, Holandije, Novog Zelanda, Južne Koreje, Velike Britanije i SAD navele su u zajedničkom saopštenju da postoji “široki konsenzus” međunarodne zajednice protiv jemenskih pobunjenika Huta i da je napad na njih izvršen kao akt samoodbrane.

U saopštenju se podseća da je prošlog meseca usvojena rezolucija Saveta bezbednosti UN kojom se pobunjenici pozivaju da obustave napade na brodove u Crvenom moru i naglašava da su multilateralni napadi na lokacije Huta u Jemenu sprovedeni “u skladu sa inherentnim pravom na individualnu i kolektivnu samoodbranu”, prenosi Bi-Bi-Si (BBC).

Dodaje se da su precizni udari imali za cilj da smanje sposobnosti Huta da ugroze globalnu trgovinu i živote pomoraca na jednom od najvažnijih plovnih puteva na svetu i da cilj ostaje deeskalacija tenzija i vraćanje stabilnosti u Crvenom moru.

Iran: Napadi na Hute su kršenje teritorijalnog integriteta Jemena

Iran najoštrije osuđuje američko-britanske napade na jemenske Hute, saopštio je danas portparol iranskog Ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

“Najoštrije osuđujemo vojne akcije SAD i Velike Britanije na nekoliko gradova u Jemenu. Ovo smatramo jasnim kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Jemena, kao i kršenjem međunarodnog prava i odredbi”, rekao je Kanani, prenosi Rojters pozivajući se na portal Nurnjuz.

Rusija zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN posle napada SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu

Rusija je danas saopštila da je zatražila hitnu sednicu Saveta bezbednosti UN kako bi se razgovaralo o vojnim udarima SAD i Velike Britanije na ciljeve Huta u Jemenu.

Sastanak bi trebalo da bude održan u petak posle sastanka o rešenju za bliskoistočnu krizu, prenosi RIA Novosti.

Kako je navela stalna misija Rusije pri UN na Telegram kanalu, sastanak će biti održan u otvorenom formatu.

Saudijska Arabija poziva na uzdržanost nakon vazdušnih udara na Hute u Jemenu

Saudijska Arabija pozvala je danas na uzdržanost i izbegavanje eskalacija nakon vazdušnih udara SAD i Britanije na položaje povezane sa Hutima u Jemenu.

U saopštenju saudijskog ministarstva spoljnih poslova navodi se da Rijad pažljivo prati situaciju “sa velikom zabrinutošću”, prenosi Rojters.

“Kraljevina naglašava značaj održavanja bezbednosti i stabilnosti u regionu Crvenog mora, kao i slobode polovidbe”, navedeno je u saopštenju.

Bajden: SAD i Britanija izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste Huti

Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da su SAD i Velika Britanija, uz podršku Australije, Bahreina, Kanade i Holandije, izvele napade na lokacije u Jemenu koje koriste jemenski pobunjenici Huti, saopštila je Bela kuća.

Bajden je rekao u četvrtak da su ti napadi direktan odgovor na napade Huta na međunarodne trgovačke brodove u Crvenom moru. Huti su u napadima prvi put u istoriji koristili protivbrodske balističke projektile, naveo je Bajden.

Prema njegovim rečima, napadi Huta ugrozili su američko osoblje, pomorce, civile, partnere SAD, kao i međunarodnu trgovinu i slobodnu plovidbu.

Bajden je rekao da neće oklevati da preduzima dalje mere za zaštitu ljudi i slobodne komercijalne plovidbe, preneo je Rojters. 

Ostin: Vojna akcija saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti Huta

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izjavio je da je zajednička vojna akcija SAD i saveznika u Jemenu ima za cilj da umanji sposobnosti jemenskih pobunjenika Huta.

Ostin je u saopštenju precizirao da su na meti napada bile bespilotne letelice Huta, brod bez posade, krstareće rakete za kopnene napade, radar i objekti vazdušnog nadzora.

Zvaničnik američke odbrane izjavio je da je Ostin pratio operaciju u Jemenu u realnom vremenu iz bolnice gde je operisan zbog raka prostate, objavio je Bi-Bi-Si (BBC).

Taj zvaničnik je rekao da je Ostin bio “aktivno uključen” i da je dva puta razgovarao sa američkim predsednikom Džozefom Bajdenom u 72 sata koji su prethodili operaciji.

Sunak: Napad na Hute bila neophodna i srazmerna akcija u samoodbrani

Britanski premijer Riši Sunak potvrdio je da je britansko Kraljevsko ratno vazduhoplovstvo zajedno sa Sjedinjenim Državama izvelo napade na položaje Huta u Jemenu.

“Ujedinjeno Kraljevstvo će uvek podržavati slobodu plovidbe i slobodan tok trgovine”, naveo je britanski premijer u saopštenju, prenosi BBC. Dodao je da su zato preduzete ograničene, neophodne i srazmerne akcije u samoodbrani, zajedno sa SAD, uz neoperativnu podršku Holandije, Kanade i Bahreina, protiv ciljeva povezanih s napadima Huta, kako bi bile oslabljene vojne sposobnosti Huta i zaštićena globalna plovidb.

Sunak je optužio Hute za niz opasnih i destabilizujućih napada na komercijalne brodove u Crvenom moru, koji ugrožavaju britanske i druge međunarodne brodove i uzrokuju značajne poremećaje na važnoj trgovinskoj ruti i porast cena robe.

“To ne može proći”, upozorio je Sunak.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad