Svetinje

Sabor SPC: Priština pokušala da ponizi Crkvu, unosi dodatni strah među Srbe na KiM

Foto: SPC

“Aktuelne vlasti u Prištini su klasičnom zloupotrebom prava i podrivanjem temelja vladavine prava, u danima kada pravoslavni hrišćani proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, pokušale da ponize SPC i da među kosovsko-metohijske Srbe unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove”, ističe se u saopštenju

Sveti Arhijerejski Sabor saopštio je danas da je Crkva suočena sa potpunim bezakonjem koje aktuelna vlast u Prištini sprovodi prema Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom pravoslavnom narodu, ovoga puta ograničavajući slobodu kretanja samom poglavaru SPC Porfiriju i srpskim arhijerejima i da SPC i srpski narod na KiM žive u potpunoj nesigurnosti.

Kako je navedeno, to što je poglavaru SPC onemogućeno da ode u Pećku patrijaršiju je kao da papi bude zabranjeno da ode u Vatikan ili poglavaru Crkve Engleske u katedralu u Kenterberiju.

Sveti Arhijerejski Sabor SPC na čelu sa patrijarhom srpskim Porfirijem apeluje na međunarodne organe na Kosovu i Metohiji da učine sve što je do njih da se prestane sa flagrantnim kršenjem ljudskih prava i osnovnih sloboda srpskog naroda, navodi se u saopštenju patrijarha i arhijereja koji poručuju da ostaju sa svojim narodom na Kosovu i Metohiji.

“Onemogućavajući im na potpuno protivpravan način, zapravo nasiljem, da služenjem Božanstvene službe otpočnu redovno godišnje zasedanje Svetog Arhijerejskog Sabora u manastiru Pećka Patrijaršija, na kome to čine od prve polovine 14. stoleća i doba svetog patrijarha Joanikija Drugog, sveti Arhijerejski Sabor pred celim civilizovanim svetom, a posebno pred hrišćanima, svedoči da srpski narod i njegova SPC na Kosovu i Metohiji žive u potpunoj pravnoj, što znači egzistencijalnoj, nesigurnosti”, navedeno je u saopštenju.

Kako se ističe, arhijereji se sabiraju jednom godišnje iz celog sveta, sa svih kontinenata i prolaze mnogobrojne granice bez problema, osim kada treba da dođu na Kosovo i Metohiju, “svoje duhovno ognjište”.

Ovo bezakonje učinjeno pred licem sveta, kako je navedeno, u času kada se vlast u Prištini nada prijemu u Savet Evrope, bleda je slika onoga što tamošnja vlast svakodnevno čini srpskom narodu koji živi na svom vekovnom životnom prostoru, na Kosovu i u Metohiji najmanje milenijum i po, o čemu živo svedoče drevni manastiri i crkve, grobovi, freske i ikone neprocenjive vrednosti.

“Stoga Sveti Arhijerejski Sabor ukazuje svim odgovornim međunarodnim činiocima koji imaju mogućnost da utiču na prištinske vlasti da su ovim aktom grubo pokazale da za patrijarha srpskog, episkope, sveštenstvo i verni narod SPC na prostoru KiM ne važe međunarodno priznate i opšteobavezujuće odredbe Univerzalne deklaracije Ujedinjenih nacija o ljudskim pravima, Evropske konvencije za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima i drugih konvencija koje svakom čoveku, pa i patrijarhu srpskom, arhijerejima, sveštenicima i vernicima SPC, neposredno garantuju pravo na slobodu kretanja, pravo na slobodu misli, savesti i veroispovesti, pravo na slobodu mirnog okupljanja i druga zajemčena ljudska prava i slobode”, navodi Sabor.

Takođe, poziva pravoslavni i sav hrišćanski svet i njegove duhovne vođe da se molitvom i drugim načinima zauzmu za poštovanje njihovih verskih prava.

“SPC nikada nije bila, nije ni sada, a zasigurno ni ubuduće neće biti politička institucija već jeste i ostaje duhovna Majka pravoslavnih Srba koja svoju duhovnu misiju neometano vrši u državama širom sveta. Srpska pravoslavna crkva ni u Republici Srbiji ni u drugim državama nema status državne Crkve ili političke organizacije i zato se na nju ne mogu primenjivati politička merila”, dalje se navodi.

Aktuelne vlasti u Prištini su klasičnom zloupotrebom prava i podrivanjem temelja vladavine prava, u danima kada pravoslavni hrišćani proslavljaju Vaskrsenje Hristovo, pokušale da ponize SPC i da među kosovsko-metohijske Srbe unesu nove strahove i zebnje ne bi li ih prinudili da napuste svoje svetinje i domove, ističe se u saopštenju.

SPC poručuje da je svuda, a posebno na Kosovu i Metohiji posvedočila, a i danas svedoči da ostaje sa svojim narodom bez obzira na nasilje koje se sistematski i nekažnjeno sprovodi nad pravoslavnim Srbima decenijama, a posebno od 1999. godine do danas.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad