Politika

Sa sumnjivim partnerom iz Srbije: Bokan osnovao firmu prije tri mjeseca da bi od DPS-a dobio posao vrijedan preko 100 miliona evra!

Podgorički biznismen blizak DPS-u, Dragan Bokan prije tri mjeseca osnovao je firmu sa sumnjivim partnerom iz Srbije da bi dobio milionski posao u Podgorici, što se na kraju i desilo saznaje BORBA.

Foto: Borba

Naime, prema našim saznanjima kompanija koja pripada Bokanu pod nazivom Trust construction osnovana je prije tri mjeseca a ponudila je preko 117 miliona evra za izgradnju kongresnog i hotelskog centra i privatne bolnice u biznis zonama u Podgorici. Takođe, u ponudi se nalazi i još dodatnih 15 miliona za infrastrukturno opremanje biznis zone.

Ovom ponudom bi, prema procjeni Podgoričkog biroa bilo osposobljeno 1.425 radnih mjesta za građane.

Baš u vrijeme predizborne godine.

I baš sa Vukovićevim i DPS-ovim dugogodišnjim saradnikom Draganom Bokanom.

Sem Bokana pedesetoprocentni vlasnik ove kompanije je i Slaven Kantar, od ranije poznat javnosti Srbije zbog sumnjivih poslovanja.

Ova kompanija je, prema dostupnim podacima osnovana u avgustu ove godine, uz osnivački kapital od 5.000 evra.

A onda, tri mjeseca nakon osnivanja ima milionska sredstva za velike projekte.

Bez ijednog prethodno odrađenog projekta.

Kao opis djelatnosti firme je naznačeno “Iznajmljivanje vlastitih ili iznajmljenih nekretnina i upravljanje njima”.

Osnivači ove kompanije su itekako poznati javnosti što Crne Gore, što bratske nam Srbije.

Ime Dragana Bokana se godinama provlači javnom scenom Crne Gore.

Od vlasnika lanca trgovinskih objekata, jednog od čelnika KK “Budućnost, bliskog saradnika DPS-a, do sada i vlasnika kompanije koja je za samo tri mjeseca, bez posla ostvarila nevjerovatne prihode.

Ime Slavena Kantara se, koliko i Bokan u crnogorskim, u srpskim medijima često pominjalo u kontekstu sumnjivih privatizacija i poslovanja još od 2004. godine.

Apelacioni sud u Beogradu je prije dvije godine preinačio prvostepenu osuđujuću presudu i pravosnažno oslobodio Kantara i još dvojicu od optužbi da su kao predsjednik i članovi Upravnog odbora privrednog društva UP “Stari grad” a.d. Beograd, zloupotrebom položaja oštetili to preduzeće.

Presudom Višeg suda u Beogradu su Kantar i Vojislav Radaković bili osuđeni na po godinu dana kućnog zatvora uz elektronski nadzor, a Aleksej Raskazov na godinu i po klasičnog zatvora.

Oni su bili optuženi da su iskorišćavanjem svojih položaja i ovlašćenja, stranim kompanijama pribavili protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od preko 325 miliona dinara, u periodu od 25. aprila 2004. godine do 3. maja 2006. godine. U pitanju su kompanije “Dimatex innternational Inc” iz Kanade, “Trestle Business” sa Britanskih Devičanskih ostrva i “Midland Resources Holding” iz Velike Britanije.

Očigledno čelnicima u institucija u Podgorici, zajedno sa gradonačelnikom Ivanom Vukovićem ne smetaju kompromitujuće informacije o vlasnicima kompanije.

Bitno je da se neposredno pred izbore nešto gradi.

A da on izađe kao heroj Glavnog grada.

Nakon četiri godine potpune stagnacije.

Osim ponude Bokana i Kantara, Komisija za vrednovanje ponuda za izbor korisnika biznis zona u Podgorici ocijenila je finansijski prihvatljivom i ponudu kompanije KIPS-a, vlasnika Rista Drekalovića, koja je ponudila da gradi tržni centar.

Vrijednost ove investicije 34.034.817 evra, sa dodatnih 4.186.100 evra za infrastrukturno opremanje biznis zone. U tržnom centru planirano je zapošljavanje 70 novih radnih mjesta.

Pretpostavljamo da će i ovu investiciju gradonačelnik Ivan Vuković okarakterisati kao svoje zalaganje za bolji život građana Podgorice.

Nakon četvorogodišnje izgradnje samo parkova, postavljanja biciklističkih staza i uništavanja znamenitosti Podgorice, Vuković se sada očigledno sjetio da je vrijeme i da “misli” na građane.

Očigledno je gradonačelnik, sem prikupljanja jeftinih političkih poena koje gledamo u poslednje vrijeme, odlučio da prikupi i neka sredstva.

Svjestan je, izgleda, da mu je sve izvjesnija smjena u maju naredne godine na lokalnim izborima.

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad