Vijesti

Ruski general Leonid Rešetnjikov za “Novosti”: Treći svjetski rat je počeo, na meti Srbija i Rusija, moćnici udaraju na pravoslavlje!

General-lajtnant i doktor istorijskih nauka Leonid Rešetnjikov bio je načelnik prestižnog informativno-analitičkog odsjeka Spoljne obavještajne službe Rusije (SVR), a zatim direktor “Ruskog instituta za strateška istraživanja” (RISI), koji je osnovao predsjednik Putin. Penzionisao se 2017. i od tada je “samo” predsjednik Neprofitne dobrotvorne fondacije “Nasleđe”, šef Odeljenja za istoriju Moskovskog državnog instituta za kulturu, član Naučnog savjeta pri Ministarstvu spoljnih poslova Ruske Federacije.

Foto: Novos

Energični naučnik je reportera “Novosti” na razgovor primio u večernjim časovima, posle dugog radnog dana ispunjenog posjetama spomenicima i nekadašnjim prebivalištima “Belih Rusa” u Srbiji. Zahvalio je na pažnji koju posvećujemo jednom penzioneru, na šta smo uzvratili izrekom da obavještajci i novinari nikada ne idu u penziju. Pronicljivo nas je pogledao i slatko se nasmijao. Njegovo čelo se nabralo kada smo zahvalili za dragocjen razgovor u vrijeme opsadnog stanja i upitao je: “Opsada? Mislite li na Srbiju ili na Rusiju?”

* Cijeli svijet je u nekoj vrsti opsade. Države se izoluju u strahu od virusa, EU drhti od migranata, na Zapadu bukti antiruska i antikineska histerija… Da li je to počeo novi svjetski rat, a da nas niko nije obavijestio?

– Ima smisla upitati se da li je treći svjetski rat počeo a mi samo čekamo da to neko zvanično saopšti. Cijeli svijet je u velikoj krizi, a u najvećoj je hrišćanski svijet u Evropi. Jedan od najsnažnijih faktora te krize jeste odricanje Evrope od sopstvene tradicije. Evropsko hrišćanstvo se nalazi u strašnom povlačenju, pravom bjekstvu! Evropa je praktično prestala da bude hrišćanska. A suština svega što se sada dešava jeste borba hrišćanstva protiv antihrišćanstva. To, naravno, ima uticaja i na Srbiju i na Rusiju i na druge pravoslavne zemlje, koje su poslednja odbrana tradicionalne Evrope.

* Koji su pojavni oblici naleta antihrišćanstva?

– Da antihrišćanstvo snažno napada vidi se i po temama koje se u svijetu potenciraju kao najvažnije: priče o globalnom zagrijevanju, virusima, digitalizaciji, LGBT… Utisak je da te teme neko vještački nameće, da tjera ljude da se bave njima, iako nisu prioritetne.

* Želite da kažete da neko ima globalnu moć manipulacije i pravljenja dimne zavjese oko stvarnih prijetnji čovječanstvu?

– Upravo tako, stvorena je magla od vještački kreiranih problema kojima treba da se bavimo da bismo se udaljili od generalne linije našeg razvitka. Tu prije svega mislim na pravoslavne hrišćanske države. Cilj antihrišćanskih snaga jeste da se bavimo dimnom zavesom, a ne ciljevima koje se kriju iza nje.

* Često govorite o tom “antihristu” našeg doba, koji izgleda kao bord poslovnih ljudi koji donose odluke o sudbini čovječanstva. Ko su ti ljudi? Zašto im naročito smetaju Rusija i Srbija?

– Zbog ideja! Zapad je izgubio svoje ideje vodilje i tradicionalni hrišćanski identitet, a Srbi i Rusi ih još uvek imaju! To smeta ljudima koje su nosioci antihrišćanstva, čija je ideja da upravljaju svetom od milijardu ljudi. Po njima, na zemlji je previše stanovnika, pa im je teško da upravljaju svijetom. Žele da smanje čovječanstvo da bi njime bilo lakše upravljati. Treba biti svjestan da se sada ne rješava samo sudbina Srbije ili Rusije, već sudbina cijelog hrišćanskog svijeta. Ko je konkretni organ upravljanja tih sila koje se često nazivaju i duboka država, duboka elita ili tajna vlada, teško je reći. Oni ne dolaze iz jedne države. Griješi se u tvrdnjama da je ta organizacija iz Sjedinjenih Država. Stvari stoje drugačije, SAD su bile samo instrument koji su antihrišćani koristili, ali ih više ne zadovoljava. Oni sada traže novo oruđe za vladanje svijetom.

* Na osnovu čega zaključujete da je to tajno društvo krenulo u globalni napad?

– Odakle želite da počnemo? Oni su uklonili Donalda Trampa koji ih nije zadovoljavao jer je stajao na pozicijama tradicionalizma. Mi Rusi možemo da ne volimo Trampa, ali on jeste bio tradicionalista koji je želeo da sačuva staru Ameriku. Zato duboka država nije željela Trampa i on je sklonjen. Istim ljudima nije bio simpatičan ni Benjamin Netanijahu, jedan od najjačih izraelskih lidera ikada. Ali on je kao tradicionalista morao da bude uklonjen. Primjetili ste strahovite napade na Putina? A zašto oni ne vole Putina? Zato što je tradicionalista! Napadi su se pojačali kada je on rekao: “Naša ideologija je konzervativizam, ruski konzervativizam”. A ruski konzervativizam je vjera, porodica, otadžbina, tradicija. To je naša ideologija, ni komunistička, ni liberalna.

* Srbi u šali kažu da je Rusima lako jer imaju Srbe na svojoj strani. Kada sklonimo šalu u stranu, položaj Srbije nije baš zavidan. Ona jedina nije okrenula leđa Rusiji, iako je ostrvce u moru NATO država koje je okružuju.

– Srbija se nalazi u najtežoj situaciji, jer je, pored Rusije, jedina od svih pravoslavnih država koja pokušava da sačuva svoju tradicionalnu poziciju i identitet. Svi ostali su izdali i predali se. Podigli su ruke. Ostali su samo Rusija i Srbija. Mi u Rusiji odlično razumijemo vašu poziciju, da trpite pritisak sa svih strana. Mogu samo da zamislim položaj vašeg predsjednika koji trpi neprestane pritiske Evropske unije, NATO, Njemačke, Amerike… I uprkos svim pritiscima Srbija se još uvek drži. A možete izdržati do kraja samo uz pomoć Rusije. Ako se naši odnosi naruše, Srbija će se pretvoriti u drugu Bugarsku.

* Ako nismo okrenuli leđa Rusiji 1.000 godina zašto bismo sada? Srbi su jedini narod koji voli Ruse bez ikakvog koristoljublja…

– Znate, mnogo je važnije da Srbi vole Boga, Hrista! Sjetite se da je Knez Lazar poginuo zbog ljubavi prema Hristu i da to drži Srbiju! Svi podvizi i sve herojske stranice istorije srpskog naroda povezani su s vjerom pravoslavnom. Kada su Srbi odstupali od svoje vjere tada su gubili pozicije. Izgubili ste mnoge važne pozicije za vreme socijalističke Jugoslavije. Dobro ste rekli da, ako ste izdržali 1.000 godina, možete i sada, ali bez Rusije pobjeda nad antihrišćanskim silama nije moguća. Ne zato što smo mi mnogo dobri, jer mi uopšte nismo tako dobri. Ali Bog nam je dao ogromnu zemlju i ogromne zalihe jer imamo misiju – da sačuvamo vjeru pravoslavnu!

* Titov režim je sve radio da Srbi izgube identitet i tradiciju. Zapad i NATO su devedestih podržavali razbijanje Jugoslavije i Srbije optužujući srpski narod kao zločinački i doslovno sledeći uputstva Kominterne. Kako to objašnjavate?

– Kada govorimo o globalizmu, zaboravljamo ili ne razumijemo da komunistička ideologija jeste globalizam. Komunistički i zapadni liberalni globalizam su izdanci istog korjena i oba žele isto, uništenje nacionalnih država jer su one religiozno orijentisane, samostalne, nezavisne i temelje se na sopstvenom istorijskom iskustvu. Svi globalisti rade istu stvar, samo jedne možemo nazvati lijevi, a druge liberalni. Prva uvezena “obojena” revolucija na svijetu bila je februarska 1917. u Rusiji koju su napravili liberalni globalisti. Onda su na Zapadu shvatili da spolja ne mogu da drže pod kontrolom toliku zemlju, pa su stvar preuzeli lijevi globalisti, boljševici. Kominterna i Staljin su utvrdili da su u Jugoslaviji državotvorni narod samo Srbi i radili su na tome da ga maksimalno oslabe, isto kao Ruse u Sovjetskom Savezu.

* Čemu je “poslužio” i Drugi svjetski rat?

– Znate li kako izgleda prava istorija Drugog svjetskog rata? Amerikanci i delimično Englezi su tridesetih industrijalizovali i Nemačku i SSSR, a zatim su ih gurnuli u sukob. Sovjetski Savez je bio ratni pobjednik sa realno 30-40 miliona žrtava, koji je gurnut iza Gvozdene zavese, a Evropa je bila “na nuli”. Amerika je postala domaćin svijeta, instrument za vladanje duboke elite koja je izazvala Drugi svjetski rat. Ali, ona ih više ne zadovoljava.

* Koga globalisti žele da uzmu pod svoje? Kinu? Rusiju?

– Sa Kinom ne ide lako, a sa Rusijom im nije uspjelo za vrijeme Jeljcina. Možda je ta nova sila konglomerat koji se nedavno pojavio: Engleska, Australija i Amerika. To treba veoma, veoma pažljivo pratiti. Možda će taj savez naslijediti NATO. Moram još jednom da naglasim da SAD više ne zadovoljavaju potrebe antihrišćanskog saveza. Amerika danas liči na SSSR tri-četiri godine uoči katastrofe. Pentagon je sve neefikasniji, čak i povlačenje iz Avganistana podsjeća na sovjetski debakl na istom prostoru. A “toliko moćna” CIA je postala preduzeće za izvođenje državnih udara koje naručuju bankari i transnacionalne korporacije.

* Rusija se nalazi u nekoj vrsti obruča…

– Da, uzeli su Ukrajinu, Poljsku, Češku, pribaltičke države, Rumuniju, Bugarsku. Mi imamo dobre odnose sa Kinom, ali ona po mentalitetu ne pripada hrišćanskom svijetu i ne možemo da znamo kako će se ponašati. Nije jasno u kom pravcu svijet ide, jasno je samo da su antihrišćanske sile krenule u odlučujući napad. Ipak, siguran sam da će pobjeda biti naša.

SAKUPILI SMO SNAGU

* Rusija je nedavno sprečila agresivni pokušaj Amerike da nametne Šmita za visokog predstavnika u BiH. Zašto su Rusi zainteresovani za Srbe koji su nevelik narod?

– To se sve uklapa u okvir borbe protiv antihrišćanstva. Mi nismo reagovali kada je u Jugoslaviji bila kriza i kada se vodio rat protiv Srbije jer još nismo bili efikasni, nismo sabrali snagu. Sada je ideologija istorijske Rusije učinila da tanka mladica drveta postane moćno stablo. U Rusiji osjećamo da polako sakupljamo snagu, jer Rusija nije komunistička, ni liberalno-demokratska, već naša, tradicionalna, ruska!
SPIKERI ANTIHRIŠĆANSTVA

Kao predstavnici globalističkih sila u javnosti se pojavljuju Soroš, Žak Atali, Bžežinski, ali oni nisu pravi rukovodioci već samo spikeri, kaže general Rešetnjikov:

– Takva je nekada bila praksa kod masona, jedan ili dvojica su javno nastupali da bi obmanuli javnost koja ih je smatrala rukovodiocima, a realno su upravljali oni u sjenci, kojima se imena nisu znala. Takva je i organizacija lidera elitnih banaka i transnacionalnih kompanija koju nazivamo antihrišćanskim silama. Ona je osmislila akciju odlučujućeg napada na tradicionalne kulture, vrijednosti, civilizacije koje definišemo kao hrišćanski svijet. Da su se antihrišćani umiješali i u crkvu vidimo po tome što su neki jerarsi počeli da govore njihovim jezikom.

(Novosti)

Komentarišite
Pretplati se na Dnevne Novosti Newsletter!
Obavestite me >
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Pogledaj sve komentare
Nazad