Svijet

Ruski ambasador u SAD: Nismo mogli predati Dobas nacistima

Rusija se suočava sa još jednim spoljnim bezbjednosnim izazovom u neposrednoj blizini svojih granica i nije mogla da preda Donbas kako bi ga neonacisti raskomadali, izjavio je ruski ambasador u Sjedinjenim Američkim Državama Anatolij Antonov.

Foto: Borba

– Zaštita otadžbine ostaje najvažniji zadatak za nas. Tako je i sada kada se Rusija suočila sa još jednim spoljnim bezbednosnim izazovom na svojim granicama. Naši vojnici, naslednici hrabre generacije pobednika u Drugom svetskom ratu, bore se za otadžbinu i blagostanje sugrađana – rekao je Antonov povodom svečanog prijema u čast Dana pobede.

Prema njegovim rečima, Moskva „nije mogla da ostavi Donbas da ga raskomadaju neonacisti“.

– Odlučna dejstva Rusije bila su iznuđena i pravovremena mera, diktirana ciljem da se da preventivno pruži otpor agresiji – dodao je ruski ambasador. Prema njegovim rečima, Moskva se „uvek zalagala za stvaranje sistema jednake i nedeljive bezbednosti“.

– Ali niko na Zapadu nije želeo da čuje pravedne i opravdane zahteve Rusije o bezbednosnim garancijama – naglasio je visoki diplomata.

On je takođe rekao da su ove godine američke vlasti uskratile četvorici američkih veterana mogućnost da posete Rusiju i učestvuju u događajima posvećenim pobedi u Drugom svetskom ratu.

Ruski ambasador je dodao da je Rusija velika zemlja sa hiljadugodišnjom istorijom i da „niko neće uspeti da slomi njen narod“.

Na svečanom prijemu bili su ambasadori i visoke diplomate niza zemalja bivšeg SSSR-a. Pre prijema, ruski ambasador i druge diplomate su u dvorištu ruske diplomatske misije zasadile jorgovan – jedan od simbola pobede u Drugom svetskom ratu.

Komentarišite

Leave a Reply

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Nazad